Trwa ładowanie...

Pij na czczo. Wymiata resztki z jelit, wzmacnia serce i stawy

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 07.04.2024 16:56
Pij przed jedzeniem. Błyskawicznie oczyścisz jelita
Pij przed jedzeniem. Błyskawicznie oczyścisz jelita (Getty Images)

Choć nie wyglądają tak dobrze jak świeże, mają wiele innych bezcennych zalet. Suszone śliwki to wsparcie dla serca, jelit i stawów. Wystarczy jedna szklanka domowego soku dziennie przed śniadaniem.

spis treści

1. Suszone śliwki dla serca i jelit

Suszonych śliwek nie powinno zabraknąć w codziennej diecie. Najlepsze potwierdzenie to długa lista zawartych w nich cennych witamin i minerałów.

Znajdziemy w nich:

Zobacz film: "Suszone śliwki - moc smaku i prozdrowotnych właściwości"
  • witamin z grupy B,
  • witaminy C i E,
  • witaminę A (nawet więcej niż w świeżych owocach),
  • witaminę K,
  • żelazo,
  • wapń,
  • miedź,
  • potas,
  • fosfor,
  • mangan.

Ze względu na wysoką zawartość błonnika mogą być też cennym dodatkiem dla osób, które chcą się odchudzać, stosując zdrową dietę. Z drugiej jednak strony należy pamiętać, że zawierają naturalne cukry, więc nie należy z nimi przesadzać.

Regularne spożywanie suszonych śliwek wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, pomaga zredukować poziom złego cholesterolu LDL i kontrolować ciśnienie tętnicze.

To także ulga dla jelit i pomoc w pozbyciu się złogów, a zapchane jelita mogą prowadzić m.in. do zaparć i bólu brzucha.

Suszone owoce są także skutecznym wsparciem dla stawów, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy, dbają o wzrok.

Z kolei obecność tryptofanu (aminokwas, który jest prekursorem serotoniny) mogą przyczynić się do poprawy nastroju i zredukowania objawów stresu.

Suszone śliwki mają wiele zdrowotnych korzyści
Suszone śliwki mają wiele zdrowotnych korzyści (Getty Images)

2. Pij jak najczęściej

By w pełni korzystać ze zdrowotnych właściwości suszonych śliwek, wystarczy, że będziemy jeść pięć suszonych owoców dziennie.

Można z nich też przygotować domowy sok. Wystarczy siedem sztuk suszonych owoców, woda i szklany pojemnik z przykrywką.

Owoce kroimy, wrzucamy do pojemnika i zalewamy wodą (500 ml). Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy na dobę do lodówki. Następnie miksujemy całość, a jeśli napój wyjdzie za gęsty, wystarczy dodać trochę przegotowanej wody.

Zaleca się pić szklankę soku dziennie przed śniadaniem (przed wypiciem można go podgrzać).Taki napój, dzięki dużej ilości błonnika, wesprze jelita i pomoże pozbyć się nagromadzonych resztek pokarmowych. Świetnie też wpływa na skórę, opóźniając m.in. procesy starzenia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze