Pij na czczo. Wymiata resztki z jelit, wzmacnia serce i stawy
Choć nie wyglądają tak dobrze jak świeże, mają wiele innych bezcennych zalet. Suszone śliwki to wsparcie dla serca, jelit i stawów. Wystarczy jedna szklanka domowego soku dziennie przed śniadaniem.
1. Suszone śliwki dla serca i jelit
Suszonych śliwek nie powinno zabraknąć w codziennej diecie. Najlepsze potwierdzenie to długa lista zawartych w nich cennych witamin i minerałów.
Znajdziemy w nich:
- witamin z grupy B,
- witaminy C i E,
- witaminę A (nawet więcej niż w świeżych owocach),
- witaminę K,
- żelazo,
- wapń,
- miedź,
- potas,
- fosfor,
- mangan.
Ze względu na wysoką zawartość błonnika mogą być też cennym dodatkiem dla osób, które chcą się odchudzać, stosując zdrową dietę. Z drugiej jednak strony należy pamiętać, że zawierają naturalne cukry, więc nie należy z nimi przesadzać.
Regularne spożywanie suszonych śliwek wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, pomaga zredukować poziom złego cholesterolu LDL i kontrolować ciśnienie tętnicze.
To także ulga dla jelit i pomoc w pozbyciu się złogów, a zapchane jelita mogą prowadzić m.in. do zaparć i bólu brzucha.
Suszone owoce są także skutecznym wsparciem dla stawów, a dzięki zawartości przeciwutleniaczy, dbają o wzrok.
Z kolei obecność tryptofanu (aminokwas, który jest prekursorem serotoniny) mogą przyczynić się do poprawy nastroju i zredukowania objawów stresu.
2. Pij jak najczęściej
By w pełni korzystać ze zdrowotnych właściwości suszonych śliwek, wystarczy, że będziemy jeść pięć suszonych owoców dziennie.
Można z nich też przygotować domowy sok. Wystarczy siedem sztuk suszonych owoców, woda i szklany pojemnik z przykrywką.
Owoce kroimy, wrzucamy do pojemnika i zalewamy wodą (500 ml). Odstawiamy do ostygnięcia i wkładamy na dobę do lodówki. Następnie miksujemy całość, a jeśli napój wyjdzie za gęsty, wystarczy dodać trochę przegotowanej wody.
Zaleca się pić szklankę soku dziennie przed śniadaniem (przed wypiciem można go podgrzać).Taki napój, dzięki dużej ilości błonnika, wesprze jelita i pomoże pozbyć się nagromadzonych resztek pokarmowych. Świetnie też wpływa na skórę, opóźniając m.in. procesy starzenia.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl