Pij na zdrowie – sok z kiszonych ogórków
Podobno na ich punkcie zwariowali mieszkańcy Stanów Zjednoczonych. Słowianie o ich walorach smakowych wiedzą już od dawna, nic więc dziwnego, że ogórki kiszone to wyjątkowo popularny dodatek do kanapek, sałatek, obiadu, a nawet drinków.
Kiszone ogórki królują na stołach mieszkańców Europy Wschodniej i Centralnej, i słusznie, bo są pełne witamin i składników mineralnych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Niewiele osób wie natomiast, że cenne dla zdrowia właściwości ukryte są także w soku z kiszonek. Jego wyjątkowe działanie zachwalali: Arystoteles – jako środka na potencję, Juliusz Cezar – na poprawę sprawności umysłowej oraz Kleopatra – dla urody.
Dlatego następnym razem, zanim wylejesz bezcenną wodę, przelej ją do szklanki i pij – na zdrowie!
Naturalny probiotyk
Cały sekret właściwości zdrowotnych soku z ogórków tkwi w procesie kiszenia. Sok to doskonałe źródło kwasu mlekowego, który powstaje w procesie fermentacji. Bakterie probiotyczne znajdujące się w kwasie doskonale poprawiają gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu oraz znacznie podnoszą jego odporność, dzięki czemu może się łatwiej bronić przed infekcjami wirusowymi – zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym.
Sok, właśnie ze względu na obecność bakterii probiotycznych, jest polecany osobom z nietolerancją laktozy. Poprawia również stężenie lipidów we krwi, skutecznie walczy z chorobami wrzodowymi, chroni organizm przed grzybicami.
Moc witamin
Sok z kiszonych ogórków to prawdziwa bomba witaminowa. W jego składzie znajdziesz witaminy z grupy B, które znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na wygląd skóry, włosów i paznokci. Jest też źródłem witaminy C, A, E, K, a także takich składników mineralnych jak wapń, potas, magnez, cynk, żelazo oraz fosfor. Sok wspomaga przetwarzanie białek, węglowodanów i tłuszczów. Jest polecany nie tylko w przypadku leczenia kaca, ale także osobom zdającym egzaminy, ponieważ zwiększa koncentrację.
Podczas procesu fermentacji wytwarzają się izotiocyjaniny wykazujące właściwości antynowotworowe. Sok reguluje również ciśnienie krwi, jest stosowany przy migrenach oraz bólach głowy, a nawet leczeniu objawów kaszlu. Uspokaja system nerwowy, działa przeciwzapalnie, moczopędnie, łagodzi bóle stawowe.
W walce z pasożytami
Kwas z ogórków kiszonych to znane i skuteczne lekarstwo w walce z pasożytami i grzybami żyjącymi w organizmie. Jego picie w szczególności polecane jest dzieciom oraz osobom, u których zdiagnozowano kandydozę (drożdżycę). Według danych Światowej Organizacji Zdrowia co siódmy Europejczyk nosi w sobie glistę ludzką. O tym, że sok z kiszonych ogórków pomaga się ich pozbyć, wiedziały już nasze babcie przygotowujące miksturę odrobaczającą. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie 10 główek czosnku oraz soku z kiszonych ogórków.
Główki czosnku obierz i zmiażdż. Wrzuć do dużego słoika i zalej kwasem tak, aby je przykryć. Odstaw miksturę na 10 dni w ciemne miejsce. Po tym czasie możesz rozpocząć kurację – pij 10 ml lekarstwa tuż przed snem codziennie, przez miesiąc. Kurację stosuj nie częściej niż dwa razy w ciągu roku. Warto, żebyś podczas jej trwania zrezygnował ze słodkich oraz tłustych produktów – wówczas skutecznie pozbędziesz się nieproszonych gości z twojego organizmu.
Na odchudzanie
Kwas mlekowy powstający w procesie fermentacji ma dobroczynny wpływ na florę bakteryjną w jelitach, wspomaga wydzielanie kwasów żołądkowych, które przyspieszają przemianę materii oraz zwiększają przyswajalność pokarmu. Ponadto regularne picie soku z ogórków kiszonych pomaga pozbyć się wody w organizmie – likwiduje obrzęki i zastój płynów, dzięki czemu jego właściwości często są wykorzystywane przez osoby chcące pozbyć się kilku kilogramów. Pomaga także pozbyć się szkodliwych toksyn z organizmu.
Dodatkowo produkty zawierające kwas mlekowy są pełne błonnika, który przyspiesza metabolizm. Sok pomaga na zaparcia, a także lekko zakwasza organizm, dzięki czemu zmniejsza się nasza ochota na podjadanie pomiędzy posiłkami. Przy okazji warto również zaznaczyć, że kiszone warzywa są mniej kaloryczne niż surowe.
Najlepsze lekarstwo przygotujesz w domu
Warto pamiętać, że najwięcej właściwości prozdrowotnych będzie miał kwas z ogórków, które przygotujesz samodzielnie. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że zostały przyrządzone wyłącznie z naturalnych składników. Niestety, w tych ze sklepowych półek często znajdują się dodatkowe środki konserwujące, duże ilości cukru, substancji słodzących czy inne sztuczne polepszacze smaku.