Trwa ładowanie...

Pij sok z czerwonej pomarańczy na śniadanie. Chroni przed miażdżycą i nowotworami

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 11.09.2021 09:53
Pij sok z czerwonej pomarańczy na śniadanie. Chroni przed miażdżycą i nowotworami
Pij sok z czerwonej pomarańczy na śniadanie. Chroni przed miażdżycą i nowotworami (Getty Images)

Naukowcy dowodzą, że sok pomarańczowy jest najzdrowszą propozycją o poranku. Nie bez znaczenia jest jednak kolor owoców – tylko czerwone pomarańcze mają zbawienny wpływ na układ krążenia i mogą chronić przed nowotworami.

spis treści

1. Właściwości soku z pomarańczy

Cathie Martin i Eugenio Butelli z John Innes Centre w Norwich podczas Brytyjskiego Festiwalu Nauki w Chelmsford w Essex podkreślili, że czerwone pomarańcze, a zwłaszcza wyciśnięty z nich sok, mają pozytywny wpływ na układ krążenia. Powinni je włączyć na stale do jadłospisu także pacjenci onkologiczni.

Sok z czerwonych pomarańczy warto pić codziennie rano
Sok z czerwonych pomarańczy warto pić codziennie rano (Getty Images)
Zobacz film: "Niezwykłe właściwości fioletowych warzyw. Wszystko dzięki jednemu składnikowi"

Co ciekawe, również badania na laboratoryjnych myszach wykazały niezwykłe właściwości czerwonych pomarańczy. U gryzoni z nadwagą, które dostawały sok z czerwonych pomarańczy, odnotowano spadek wagi.

Myszy, którym podawano wodę lub standardowy sok z pomarańczy, nie chudły.

2. Czym się charakteryzują czerwone pomarańcze?

Pomarańcze są nieocenionym źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz beta karotenu i potasu. Jednak to czerwone pomarańcze zawierają także antocyjany, którym "bloody oranges" zawdzięczają niezwykłą, intensywną barwę.

Czym są antocyjany? To niebieskie, czerwone i fioletowe barwniki roślinne, które wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, a nawet farmaceutycznym. Ale antocyjany to przede wszystkim skarbnica zdrowia.

Jakie działanie przypisuje się antocyjanom?

  • chronią układ krążenia – uszczelniają naczynia krwionośne i zapewniają im elastyczność,
  • mogą obniżać poziom cholesterolu LDL – zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób krążenia, takich jak miażdżyca i zakrzepica,
  • leczą anemię sierpowatą,
  • poprawiają przepływ krwi w sercu,
  • obniżają aktywność tkankowego czynnika nowotworów TNF–α,
  • mogą łagodzić objawy zapalenia trzustki,
  • neutralizują wolne rodniki,
  • wpływają pozytywnie na zmysł wzroku – m.in. zmniejszają zapadalność na zwyrodnienie plamki żółtej.

3. Nie tylko pomarańcze

Antocyjany znajdują się w dużej grupie warzyw i owoców. Wspomniany już dr Butelli powiedział: "Ogólnie rzecz biorąc, za każdym razem, gdy widzisz coś fioletowego lub niebieskiego, jest to wskazówka, że zawiera antocyjany".

Z powodu antocyjanów USA chce wprowadzić na rynek genetycznie modyfikowane pomidory, które, w odróżnieniu od klasycznych czerwonych owoców, zostały zaprojektowane tak, aby miały ciemnofioletowy kolor i były pełne silnego przeciwutleniacza.

Obecnie kwestię dopuszczenia do obrotu pomidorów bada amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA).

A gdzie w naturze znajdują się antocyjany?

  • winogrona,
  • owoce bzu czarnego,
  • borówki i jagody,
  • śliwki,
  • czerwona kapusta,
  • maliny,
  • truskawki,
  • żurawina.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze