Pij sok z czerwonej pomarańczy na śniadanie. Chroni przed miażdżycą i nowotworami
Naukowcy dowodzą, że sok pomarańczowy jest najzdrowszą propozycją o poranku. Nie bez znaczenia jest jednak kolor owoców – tylko czerwone pomarańcze mają zbawienny wpływ na układ krążenia i mogą chronić przed nowotworami.
1. Właściwości soku z pomarańczy
Cathie Martin i Eugenio Butelli z John Innes Centre w Norwich podczas Brytyjskiego Festiwalu Nauki w Chelmsford w Essex podkreślili, że czerwone pomarańcze, a zwłaszcza wyciśnięty z nich sok, mają pozytywny wpływ na układ krążenia. Powinni je włączyć na stale do jadłospisu także pacjenci onkologiczni.
Co ciekawe, również badania na laboratoryjnych myszach wykazały niezwykłe właściwości czerwonych pomarańczy. U gryzoni z nadwagą, które dostawały sok z czerwonych pomarańczy, odnotowano spadek wagi.
Myszy, którym podawano wodę lub standardowy sok z pomarańczy, nie chudły.
2. Czym się charakteryzują czerwone pomarańcze?
Pomarańcze są nieocenionym źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz beta karotenu i potasu. Jednak to czerwone pomarańcze zawierają także antocyjany, którym "bloody oranges" zawdzięczają niezwykłą, intensywną barwę.
Czym są antocyjany? To niebieskie, czerwone i fioletowe barwniki roślinne, które wykorzystuje się w przemyśle spożywczym, a nawet farmaceutycznym. Ale antocyjany to przede wszystkim skarbnica zdrowia.
Jakie działanie przypisuje się antocyjanom?
- chronią układ krążenia – uszczelniają naczynia krwionośne i zapewniają im elastyczność,
- mogą obniżać poziom cholesterolu LDL – zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób krążenia, takich jak miażdżyca i zakrzepica,
- leczą anemię sierpowatą,
- poprawiają przepływ krwi w sercu,
- obniżają aktywność tkankowego czynnika nowotworów TNF–α,
- mogą łagodzić objawy zapalenia trzustki,
- neutralizują wolne rodniki,
- wpływają pozytywnie na zmysł wzroku – m.in. zmniejszają zapadalność na zwyrodnienie plamki żółtej.
3. Nie tylko pomarańcze
Antocyjany znajdują się w dużej grupie warzyw i owoców. Wspomniany już dr Butelli powiedział: "Ogólnie rzecz biorąc, za każdym razem, gdy widzisz coś fioletowego lub niebieskiego, jest to wskazówka, że zawiera antocyjany".
Z powodu antocyjanów USA chce wprowadzić na rynek genetycznie modyfikowane pomidory, które, w odróżnieniu od klasycznych czerwonych owoców, zostały zaprojektowane tak, aby miały ciemnofioletowy kolor i były pełne silnego przeciwutleniacza.
Obecnie kwestię dopuszczenia do obrotu pomidorów bada amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA).
A gdzie w naturze znajdują się antocyjany?
- winogrona,
- owoce bzu czarnego,
- borówki i jagody,
- śliwki,
- czerwona kapusta,
- maliny,
- truskawki,
- żurawina.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl