Pijesz mało kawy? Odpowiedzialne za to są geny
Dziwisz się, że podczas gdy ty uwielbiasz kawę, twój znajomy jej nie znosi? Naukowcy właśnie znaleźli wytłumaczenie na takie zjawisko. Okazuje się, że osoby, które piją mniej kawy, posiadają zmutowaną wersję jednego z genów.
Zespół naukowców z Uniwersytetu w Edynburgu przeprowadził szereg badań, z których wynika, że za zapotrzebowanie na kofeinę odpowiedzialne są uwarunkowania genetyczne.
1. Badania
Na początek naukowcy wzięli pod lupę informacje zawarte w genach 370 osób zamieszkałych w jednej z małych wiosek na południu Włoch oraz 843 mieszkańców sześciu wiosek z innej części kraju.
W następnym etapie uczestnicy zostali poproszeni o wypełnienie ankiety. Zawarto w niej pytania dotyczące ilości wypijanej dziennie kawy.
Okazało się, że aż o jedną filiżankę kawy więcej wypijają dziennie osoby, które posiadają mutację w obrębie genu PDSS2.
To nie był jednak koniec badań. Naukowcy powtórzyli analizy, ale skupili się tym razem na mieszkańcach Holandii. Tam przebadano geny 1371 mieszkańców, a wynik okazał się bardzo podobny do poprzedniego, jednak różnica u Holendrów wynosiła mniej niż jedną filiżankę.
Czy taki wynik może być podyktowany faktem różnego sposobu podawania kawy? We Włoszech pija się najczęściej espresso, czyli małą, ale mocną kawę o intensywnym smaku. Z kolei Holendrzy pijają czarny napój w mniej intensywnej wersji i w dużych kubkach. Nie o to jednak chodzi.
2. Odpowiedzialny zmniejszony metabolizm
Uzyskane po przeprowadzeniu badań wśród Holendrów wyniki zestawiono z efektami poprzednich badań związanych ze spożyciem kawy. W ten sposób naukowcy opracowali informacje dotyczące procesu metabolizowania kofeiny.
Badacze doszli do wniosku, że mutacja genu PDSS2 charakteryzuje się zmniejszoną zdolnością do rozkładu kofeiny, a co za tym idzie – w organizmie osoby ją pijącej pozostaje ona przed dłuższy czas. A to z kolei jest właśnie przyczyną zmniejszonego zapotrzebowania na tę substancję.