Pikantne potrawy obniżają współczynnik śmiertelności
Wśród osób spożywających na co dzień pikantną żywność, taką jak papryka chili, notuje się o 14 proc. mniejszą śmiertelność w porównaniu z osobami, które nie gustują w ostrych daniach – wynika z badań opublikowanych przez brytyjskie czasopismo medyczne „BMJ”. Nawet, jeśli ludzie spożywają pikantne potrawy tylko raz lub dwa razy w tygodniu, współczynnik umieralności wciąż jest niższy o 10 proc.
1. Dlaczego warto jeść pikantne potrawy?
„Przyprawy i ich bioaktywne składniki, takie jak kapsaicyna, mogą mieć właściwości odchudzające, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, jak i zwalczające nadciśnienie” – mówi współautor badań Jun Lv, profesor nadzwyczajny na Uniwersytecie Peking w Pekinie.
Dzięki tym cechom pikantne przyprawy mogą chronić przed rakiem, chorobami serca i chorobami układu oddechowego. Lv twierdzi też, że pikantne składniki żywności mogą również prozdrowotnie wpływać na florę fizjologiczną człowieka.
Badania opublikowane przez „BMJ” oparto na analizie diety niemal pół miliona osób zamieszkujących różne obszary Chin. Pikantną żywność zdefiniowano jako potrawy zawierające paprykę chili lub inne składniki z niej wytworzone, jak np. olej chili. Jednak inne dodatki również mogą korzystnie wpływać na zdrowie.
Autorzy badania twierdzą, że osoby stosujące w diecie ostrą paprykę mają również tendencję do sięgania po przyprawy, takie jak papryka, kminek czy pieprz czarny.
Przyprawy te mają też inne pożyteczne właściwości, które mogą być odpowiedzialne za niektóre z dodatkowych zaobserwowanych korzyści zdrowotnych wśród badanych.
Nie są to pierwsze badania wskazujące na zbawienny wpływ ostrych dań. Wcześniejsze analizy z Uniwersytetu Purdue wykazały, że pikantna żywność może pomóc kontrolować apetyt i polepszać metabolizm. Uważa się też, że kapsaicyna, czyli jeden z bardzo ostrych związków w chili, może również aktywować ośrodki energetyczne tkanki tłuszczowej brunatnej i tym samym przyczyniać się do spalania kalorii.
Jeśli więc lubisz ostre potrawy, możesz bez wyrzutów sumienia podkręcać temperaturę swoich dań. Spróbuj też sięgać po najświeższą z możliwych wersji chili. Badania wykazały, że świeża papryka chili ma bardziej dobroczynny wpływ niż jej wersja suszona, olej chili lub sos chili.