Pita zbyt często może zaszkodzić. Nie przekraczaj jednej filiżanki
Choć zielona herbata jest uznawana za jeden z najzdrowszych naparów, należy ją pić z umiarem. Zawiera nie tylko korzystne dla zdrowia antyoksydanty, ale też inne substancje, na które trzeba uważać. Co konkretnie może nam zaszkodzić, jeśli taką herbatę będziemy parzyć zbyt często?
1. Zieloną herbatę pij z umiarem
Wiele osób pije zieloną herbatę licząc na korzyści dla zdrowia. Głównym powodem jest zawartość antyoksydantów. Nie oznacza to jednak, że należy z nią przesadzać.
Oprócz przeciwutleniaczy taka herbata zawiera też inne substancje, które nie są już tak korzystne. Wręcz przeciwnie - mogą zaszkodzić, jeśli po napar będziemy sięgać zbyt często. Niestety wiele osób tak właśnie robi.
"Niekiedy ten napój stanowi wręcz "zamiennik" wody, co powoduje, że takie osoby wypijają kilka litrów tego płynu dziennie. Musisz jednak wiedzieć, że każda herbata, w tym zielona, zawiera oprócz antyoksyndantów również substancje, które nie są dobre dla naszego zdrowia" - ostrzega na Instagramie Iwona Wierzbicka, dietety kliniczny.
2. Szkodliwy duet
Ekspertka wskazuje na dwa składniki - taniny i fluor. Dietetyk zwraca uwagę, że fluor może być toksyczny.
Co natomiast wiadomo o taninach?
Choć mają korzystny wpływ na zdrowie (m.in. ze względu na antyoksydacyjne i przeciwbakteryjne właściwości), spożywane w nadmiarze mogą zaburzać procesy wchłaniania niektórych składników mineralnych i witamin. Chodzi przede wszystkim o wapń, który i tak sam w sobie dość trudno się wchłania.
Ponadto, nadmiar tanin hamuje wchłanianie żelaza i witamin A oraz B12. W związku z tym możemy czuć się przemęczeni, mieć kłopoty z pamięcią czy koncentracją.
"Dlatego wypijaj maksymalnie jedną filiżankę w ciągu dnia, a w celu dostarczenia sobie czystych antyoksydantów, możesz zażywać wyciąg z zielonej herbaty w postaci suplementu" - dodaje dietetyk.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl