Piwo miodowe - charakterystyka, kalorie i wartości odżywcze, produkcja
Piwo miodowe to odmiana piwa, charakteryzująca się delikatniejszym, słodszym smakiem i przyjemnym, miodowym aromatem. Jest to napój alkoholowy uzyskiwany po dodaniu miodu przed, w trakcie lub po procesie fermentacji. Piwo miodowe dostępne jest w większości sklepów spożywczych, zarówno w szklanych butelkach, jak i w puszkach. W zależności od producenta ma mniej lub bardziej słodki smak, a także zróżnicowaną zawartość alkoholu. Czym charakteryzuje się piwo miodowe?
1. Co to jest piwo miodowe?
Piwo miodowe to odmiana piwa, otrzymywana po dodaniu miodu do brzeczki piwnej tuż przed, a nawet w trakcie procesu fermentacji. W Polsce zwykle miód dolewa się do lagerów (piw dolnej fermentacji) bezpośrednio przed rozlewem do butelek i puszek.
Miód dodawany na etapie fermentacji pozwala na uzyskanie piwa o jednolitym smaku z wyraźną słodyczą. Słodzik wlany do gotowego produktu sprawia, że piwo staje się bardzo słodkie i zyskuje intensywny aromat.
Klasyczne piwo miodowe jest dostępne w browarach regionalnych i restauracyjnych, natomiast to z miodem dolanym po etapie fermentacji jest powszechnie spotykane w supermarketach.
Piwo miodowe jest słodsze niż klasyczne, ma też naturalne zmętnienie. Przed wypiciem warto kilkukrotnie odwrócić butelkę lub koliście nią poruszać.
Niektóre pasieki sprzedają produkt o nazwie piwo miodowe, warto mieć jednak na uwadze, że jest to napój produkowany wyłącznie z brzeczki miodowej, ulegającej fermentacji. Wiele osób jest zdania, że wyrób nie powinien być określany mianem piwa ze względu na minimalną zawartość alkoholu i słodko-kwaśny smak.
Piwo miodowe w 100 gramach zawiera:
- wartość energetyczna - 205 kcal,
- tłuszcze - 0 g,
- tłuszcze nasycone - 0 g,
- węglowodany - 5,4 g,
- cukier - 4 g.
- błonnik - 0 g,
- białko - 0,3 g,
- sól - 0 g.
2. Po co dodaje się miód do piwa?
Miód w przemyśle spożywczym jest używany jako zamiennik cukru, w celu dodania słodkości produktom i specyficznego aromatu. W przypadku piwa miód stanowi pożywkę dla drożdży i podlega procesowi fermentacji.
Nawet 95% miodu przekształca się w alkohol i dwutlenek węgla, co sprawia, że napój jest mocniejszy, ale jednocześnie lekko słodki w smaku.
W związku z tym wielu producentów preferuje dodawanie miodu dopiero po skończonym procesie fermentacji, dzięki czemu napój zyskuje mocniejszą słodycz i aromat, bez zmian w zawartości alkoholu.
Wybór odpowiedniego miodu jest bardzo ważny, ponieważ wpływa on bezpośrednio na kolor i smak napoju. Przyjmuje się, że miód gryczany najlepiej komponuje się z ciemnym piwem górnej fermentacji stout lub porter.
Natomiast piwo lager lepiej smakuje z dodatkiem miodu wielokwiatowego lub lipowego. Wzbogacenie napoju alkoholowego o miód wymaga wprawy i zastosowania odpowiednich metod technologicznych.
W związku z tym niezwykle trudne jest przygotowanie miodowego piwa w domu, niewielka ilość aktywnych drożdży w płynie sprawia, że po dodaniu miodu rozpoczyna się druga fermentacja. W niektórych przypadkach butelki mogą wybuchać ze względu na bardzo wysokie ciśnienie we wnętrzu.
Miód w piwie sprawia, że smak łagodnieje, a charakterystyczna goryczka staje się mniej wyczuwalna. Pyłki obecne w miodzie dodają natomiast nut kwiatowych, nektarowych i ziołowych. Niezwykłym atutem jest też słodszy smak, odczuwalny już po pierwszym łyku.