Trwa ładowanie...

Piwo miodowe - charakterystyka, kalorie i wartości odżywcze, produkcja

 Paula Jakubasik
21.01.2022 14:46
Piwo miodowe ma łagodniejszy smak i przyjemny aromat.
Piwo miodowe ma łagodniejszy smak i przyjemny aromat. (adobestock)

Piwo miodowe to odmiana piwa, charakteryzująca się delikatniejszym, słodszym smakiem i przyjemnym, miodowym aromatem. Jest to napój alkoholowy uzyskiwany po dodaniu miodu przed, w trakcie lub po procesie fermentacji. Piwo miodowe dostępne jest w większości sklepów spożywczych, zarówno w szklanych butelkach, jak i w puszkach. W zależności od producenta ma mniej lub bardziej słodki smak, a także zróżnicowaną zawartość alkoholu. Czym charakteryzuje się piwo miodowe?

spis treści

1. Co to jest piwo miodowe?

Piwo miodowe to odmiana piwa, otrzymywana po dodaniu miodu do brzeczki piwnej tuż przed, a nawet w trakcie procesu fermentacji. W Polsce zwykle miód dolewa się do lagerów (piw dolnej fermentacji) bezpośrednio przed rozlewem do butelek i puszek.

Miód dodawany na etapie fermentacji pozwala na uzyskanie piwa o jednolitym smaku z wyraźną słodyczą. Słodzik wlany do gotowego produktu sprawia, że piwo staje się bardzo słodkie i zyskuje intensywny aromat.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Klasyczne piwo miodowe jest dostępne w browarach regionalnych i restauracyjnych, natomiast to z miodem dolanym po etapie fermentacji jest powszechnie spotykane w supermarketach.

Piwo miodowe jest słodsze niż klasyczne, ma też naturalne zmętnienie. Przed wypiciem warto kilkukrotnie odwrócić butelkę lub koliście nią poruszać.

Niektóre pasieki sprzedają produkt o nazwie piwo miodowe, warto mieć jednak na uwadze, że jest to napój produkowany wyłącznie z brzeczki miodowej, ulegającej fermentacji. Wiele osób jest zdania, że wyrób nie powinien być określany mianem piwa ze względu na minimalną zawartość alkoholu i słodko-kwaśny smak.

Piwo miodowe w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 205 kcal,
  • tłuszcze - 0 g,
  • tłuszcze nasycone - 0 g,
  • węglowodany - 5,4 g,
  • cukier - 4 g.
  • błonnik - 0 g,
  • białko - 0,3 g,
  • sól - 0 g.

2. Po co dodaje się miód do piwa?

Miód w przemyśle spożywczym jest używany jako zamiennik cukru, w celu dodania słodkości produktom i specyficznego aromatu. W przypadku piwa miód stanowi pożywkę dla drożdży i podlega procesowi fermentacji.

Nawet 95% miodu przekształca się w alkohol i dwutlenek węgla, co sprawia, że napój jest mocniejszy, ale jednocześnie lekko słodki w smaku.

W związku z tym wielu producentów preferuje dodawanie miodu dopiero po skończonym procesie fermentacji, dzięki czemu napój zyskuje mocniejszą słodycz i aromat, bez zmian w zawartości alkoholu.

Wybór odpowiedniego miodu jest bardzo ważny, ponieważ wpływa on bezpośrednio na kolor i smak napoju. Przyjmuje się, że miód gryczany najlepiej komponuje się z ciemnym piwem górnej fermentacji stout lub porter.

Natomiast piwo lager lepiej smakuje z dodatkiem miodu wielokwiatowego lub lipowego. Wzbogacenie napoju alkoholowego o miód wymaga wprawy i zastosowania odpowiednich metod technologicznych.

W związku z tym niezwykle trudne jest przygotowanie miodowego piwa w domu, niewielka ilość aktywnych drożdży w płynie sprawia, że po dodaniu miodu rozpoczyna się druga fermentacja. W niektórych przypadkach butelki mogą wybuchać ze względu na bardzo wysokie ciśnienie we wnętrzu.

Miód w piwie sprawia, że smak łagodnieje, a charakterystyczna goryczka staje się mniej wyczuwalna. Pyłki obecne w miodzie dodają natomiast nut kwiatowych, nektarowych i ziołowych. Niezwykłym atutem jest też słodszy smak, odczuwalny już po pierwszym łyku.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze