Placuszki akacjowe - charakterystyka, przepis, właściwości zdrowotne kwiatów akacji
Placuszki akacjowe z powodzeniem można podawać na śniadanie lub obiadokolację. Są niezwykle smaczne, syte, a przede wszystkim proste w przyrządzeniu. Po usmażeniu wystarczy posypać je cukrem pudrem bądź cynamonem. Jaki jest przepis na placki akacjowe?
1. Czym są placuszki akacjowe?
Placuszki akacjowe stanowią doskonałą alternatywę dla tradycyjnych racuchów bądź naleśników. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że kwiaty robinii akacjowej pospolicie zwanej akacją są jadalne, wobec czego bez problemu można na ich bazie przyrządzić smaczną przekąskę. Istnieją różne sposoby przyrządzania tej potrawy, wszystko, oczywiście zależy od gustu i dostępnych składników.
Podstawowe składniki niezbędne do usmażenia placków to: mąka pszenna, jajka, maślanka, kwiaty akacji oraz proszek do pieczenia. Pyszną przekąskę można urozmaicić dodatkami np. cukrem pudrem, cynamonem. Niektórzy decydują się udekorować przysmak dżemem owocowym np. brzoskwiniowym, truskawkowym czy cytrynowym. Doskonale sprawdzą się także do dekoracji placuszków świeże owoce np. truskawki, jabłka, borówki amerykańskie, maliny, jagody, brzoskwinie czy czereśnie.
2. Właściwości zdrowotne kwiatów akacji
Akacja, znana również jako robinia akacjowa, robinia biała, grochodrzew biały, grochodrzew biały jest gatunkiem drzew z rodziny bobowatych. Roślina pochodząca ze wschodnich rejonów Ameryki Północnej przywędrowała na kontynent europejski w XVII wieku. Początkowo, robinię akacjową sadzono wyłącznie w celach ozdobnych. Z biegiem lat akacja zaczęła służyć jako roślina terapeutyczna oraz miododajna. W Polsce robinię akacjową spotkać w parkowych alejkach, a także przy drogach.
Do spożycia nadają się wyłącznie kwiatostany robinii akacjowej. Kora, liście jak i nasiona robinii są trujące, zarówno dla ludzi, jak i dla zwierząt. Największe stężenie toksycznych związków znajduje się w korowinie i nasionach, najmniej trujących substancji zawierają zaś liście, owoce oraz korzenie. Kwiatostany nie wykazują działania trującego, dlatego bez obaw można dodawać je do domowych wypieków.
W kwiatach robinii akacjowej znaleźć można szereg cennych składników odżywczych. Prozdrowotne właściwości kwiatów można wykorzystać wtedy, kiedy doskwierają problemy trawienne oraz zatrucia pokarmowe. Roślina wykazuje także dobroczynny wpływ na zdrowie osób dotkniętych wrzodami żołądka oraz dwunastnicy.
Kwiaty akacji wykazują działanie odświeżające, wzmacniające, przeciwwirusowe, uspokajające oraz przeciwzapalne. Herbatka z dodatkiem kwiatów robinii doskonale zwalcza kaszel oraz problemy układu oddechowego.
3. Jak zrobić placuszki akacjowe?
Do przyrządzenia placuszków akacjowych potrzebne będą następujące składniki:
- mąka pszenna (1 szklanka),
- maślanka naturalna (1 szklanka),
- jajo kurze (1 sztuka),
- kwiaty robinii akacjowej (1 szklanka),
- proszek do pieczenia (1/4 łyżeczki),
- olej do smażenia,
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
Rozwinięte kwiaty robinii akacjowej dokładnie umyj, a następnie osusz. Przesyp do misy mąkę pszenną, proszek do pieczenia, a następnie dodaj jajo kurzę oraz maślankę. Wszystkie składniki zmiksuj, aby powstała jednolita, gładka, ale gęsta konsystencja. Dosyp do płynnego jeszcze ciasta kwiaty akacji, całość dokładnie wymieszaj za pomocą drewnianej łyżki. Rozgrzej na patelni niewielką warstwę oleju.
Kiedy tłuszcz będzie wystarczająco gorący, przełóż na patelnię odpowiednie porcje ciasta. Pamiętaj, że każdy placuszek powinien być podsmażony z obu stron na złocisty kolor. Przysmak podawaj z cukrem pudrem.