Mąka pszenna – rodzaje, właściwości
Mąka pszenna jest najbardziej popularną mąką w Polsce. Znajdziemy ją dosłownie wszędzie. Jest wykorzystywana do pieczenia chleba, ciast czy produkcji sosów. Jednak nie wszyscy mogą jej używać. Jakie właściwości ma mąka pszenna? Dlaczego warto po nią sięgać, a kto powinien się jej wystrzegać?
1. Rodzaje mąki pszennej
Wydawałoby się, że mąka pszenna to po prostu mąka pszenna. Nie ma jednego rodzaju mąki pszennej wyróżniamy mąkę o różnych typach i barwach. Różne rodzaje mąk pszennych możemy wykorzystywać do różnych wypieków i dań.
Ze względu na barwę wyróżnia się następujące rodzaje mąki pszennej:
- mąka pszenna jasna
- mąka pszenna szara
- mąka pszenna ciemna
Do mąki pszennej jasnej należą następujące typy mąk:
- mąka pszenna 450 (tzw. mąka tortowa) – ma najmniej minerałów i witamin. Piecze się z niej pulchne, lekkostrawne ciasta takie jak biszkopty
- mąka pszenna 500 – mąka pszenna krupczatka (do ciasta kruchego), mąka poznańska (do klusków), mąka wrocławska (naleśniki, pączki, faworki)
- mąka pszenna 550 – mąka luksusowa, która idealnie nadaje się do pierogów, makaronów, chleba tostowego oraz ciasta drożdżowego.
- mąka pszenna 650 – do wyrobu pieczywa
Mąka pszenna szara to typy 750, 850, 1400 oraz 1850. Te typy mąk stosuje się do wypieków różnego rodzaju chleba. Mąk z niższymi numerami używa się także do przygotowania ciasta na pizzę.
Mąka pszenna ciemna to mąki o numerach 2000 i 3000. Stosuje się je do wyrobu pieczywa, które ma dużo błonnika. Pieczywo z tego rodzaju mąki sprawi, że będziemy syci przez długi czas.
Do mąk pszennych możemy zaliczyć także mąkę orkiszową z pszenicy orkisz oraz mąkę z pszenicy durum, której nazwa to semolina.
2. Właściwości mąki pszennej
Jakie są właściwości mąki pszennej i który rodzaj mąki pszennej jest najzdrowszy? Otóż im ciemniejsza mąka i wyższy numer typu tym zdrowsza mąka. W takiej mące pszennej znajduje się dużo otrąb i ma bogatsze składniki odżywcze. Mąka jasna w trakcie procesu produkcji traci cześć witamin i składników mineralnych.
Zobacz też:
W jasnych mąkach jest bardzo dużo węglowodanów (77 proc.), błonnik, wapń i żelazo. Mąka biała zawiera więcej skrobi niż mąka razowa. Mąka razowa ma bardzo dużo błonnika, przez co jest zalecana osobom, które chcą walczyć, że swoją wagą. Mąka pszenna razowa jest źródłem takich witamin jak: witamina B, witamina C, witamina E oraz karoten. Poza tym mąka pszenna razowa zawiera żelazo, magnez, fosfor, wapń oraz cynk.
Mąki z niskimi numerami należą do mąk lekkostrawnych. Zaleca się je osobom, które są na diecie lekkostrawnej. Takie osoby nie powinny spożywać mąk razowych ponieważ są one ciężkostrawne.
Mąka pszenna jest bogata w gluten. Dzięki niemu ciasto jest elastyczne, dobrze się łączy i nie kruszy po upieczeniu. Jednak obecność glutenu nie jest dobra dla wszystkich. Osoby, które nietolerują glutenu powinny wybrać inne rodzaje mąk (mąkę ryżową, mąkę kukurydzianą) ponieważ są to mąki bezglutenowe i nie prowadzą do wystąpienia powikłań.
3. Kaloryczność białej mąki pszennej (niewzbogaconej)
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 125 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 364 kcal | 455 kcal |
Białko | 10,33 g | 12,91 g |
Węglowodany | 76,3 g | 95,4 g |
Cukier | 0,27 g | 0,34 g |
Błonnik | 2,70 g | 3,38 g |
Tłuszcz | 0,98 g | 1,23 g |
Tłuszcze nasycone | 0,16 g | 0,19 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,09 g | 0,11 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,41 g | 0,52 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |