Płatki kukurydziane - co to takiego, jakie witaminy zawierają

Płatki kukurydziane powstają na skutek procesu ekstruzji ziaren kukurydzy. Ten niezwykle smaczny produkt żywnościowy cieszy się ogromną popularnością nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Płatki kukurydziane można podawać z mlekiem, jogurtem naturalnym lub owocowym smoothie. Co znajduje się w składzie płatków kukurydzianych? Na co warto zwrócić uwagę, wybierając płatki śniadaniowe?

Płatki kukurydziane można podawać z mlekiem, jogurtem naturalnym lub owocowym smoothie.Płatki kukurydziane można podawać z mlekiem, jogurtem naturalnym lub owocowym smoothie.
Źródło zdjęć: © 123rf
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Płatki kukurydziane – co to takiego?

Płatki kukurydziane (ang. corn flakes) to produkt żywnościowy powstający wskutek procesu ekstruzji ziaren kukurydzy. Zostały wynalezione w 1898 roku przez doktora Johna Harveya Kellogga oraz jego brata Willa Keitha Kellogga.

Współcześnie płatki kukurydziane produkuje się w ogromnych zakładach przetwórczych. Jak wygląda produkcja tego produktu żywnościowego?

W pierwszej kolejności ugotowane ziarna kukurydzy mieli się na drobną papkę. Drugi etap to przesiewanie przez sito powstałego produktu (specjalne sito pozwala nadać płatkom odpowiedni kształt). W trakcie ostatniego etapu produkt jest wypiekany w piecu. Proces wypiekania powoduje kurczenie się i twardnienie tzw. corn flakes’ów.

Nowa piradmida żywieniowa

Płatki kukurydziane idealnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska. Mogą być spożywane również z mlekiem, jogurtem naturalnym czy kefirem.

Czytaj więcej

Płatki kukurydziane – jakie witaminy zawierają?

Płatki kukurydziane, które zostały wyprodukowane z wysokiej jakości kukurydzy to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. W ich składzie możemy znaleźć m.in.:

  • niacynę, która wspomaga pracę mózgu,
  • ryboflawinę, która wpływa pozytywnie na układ odpornościowy człowieka,
  • witaminę C, która chroni nasz organizm przed drobnoustrojami,
  • witaminę E, która chroni nas przed przedwczesnym starzeniem się,
  • witaminę D, która wspomaga układ kostny i wpływa na stan naszego uzębienia,
  • fosfor, który bardzo korzystnie wpływa na zdrowie kości i układ nerwowy,
  • witaminę K, która działa przeciwzapalnie i wpływa na procesy krzepnięcia krwi,
  • selen, który działa antyoksydacyjnie,
  • żelazo, jeden ze składników hemoglobiny, która transportuje tlen.

Płatki kukurydziane – na co zwrócić szczególną uwagę?

Płatki kukurydziane to ulubiony produkt śniadaniowy wielu Polaków. W sklepach spożywczych czy supermarketach znajdziemy mnóstwo opakowań z tzw. corn flakesami. Niestety, duża część dostępnych na rynku płatków kukurydzianych produkowana jest z mąki kukurydzianej lub grysu. Takie płatki mają długi termin przydatności, są często wzbogacane barwnikami, emulgatorami oraz substancjami słodzącymi, np. syropem glukozowo-fruktozowym.

Zanim zakupisz płatki śniadaniowe, zwróć uwagę na…

"Wybierając płatki, warto zwrócić uwagę na opakowanie, osobiście wybieram papierowe torebki - nie foliowe. Warto również czytać etykiety - w płatkach powinny być tylko płatki - bez dodatkowych substancji. Należy unikać cukru, tłuszczy trans i dodatków E. Jeśli chodzi o kalorie - tutaj wszystko zależy od tego, czy płatki będą podawane z wodą, jogurtem naturalnym czy mlekiem, a jeśli na mleku, to czy na roślinnym, czy zwierzęcym. Kaloryczność zależy również od liczby dodatków i ich źródła - czy np. zawierają dodatkowy cukier lub tłuszcz. Można oszacować, że porcja ok. 300 g może się mieć od 200 kcal do ok. 400 kcal" - wyjaśnia dietetyk - Sylwia Ogrodowczyk.

Płatki kukurydziane warto kupować w sklepach z ekologiczną żywnością. Wybieraj zdrowe, naturalne płatki kukurydziane bio, które zawierają szereg cennych składników odżywczych oraz witamin i minerałów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka