Mąka kukurydziana - składniki odżywcze, właściwości zdrowotne, zastosowanie, przepis na ciasto
Mąka kukurydziana cieszy się coraz większą popularnością wśród konsumentów. W składzie mąki kukurydzianej nie ma glutenu, dlatego bez obaw mogą po nią sięgać osoby chorujące na celiakię. Produkt zawiera dużą dawkę żelaza, błonnika pokarmowego, luteiny, zeaksantyny oraz karotenoidów. W jaki sposób możemy wykorzystać mąkę kukurydzianą?
W tym artykule:
Jakie składniki odżywcze zawiera mąka kukurydziana?
Mąka kukurydziana wytwarzana jest ze zmielonych ziaren kukurydzy. Stanowi ona cenne źródło składników odżywczych oraz minerałów. Charakterystyczną cechą mąki kukurydzianej jest jej bladożółty kolor. W 100 gramach produktu znajduje się 339 kcal.
Składniki zawarte w mące kukurydzianej:
Warto nadmienić, że mąka kukurydziana nie zawiera glutenu. Oznacza to, że mąkę kukurydzianą mogą spożywać osoby z nietolerancją glutenu lub osoby zmagające się z celiakią. Celiakia jest glutenozależną enteropatią jelita cienkiego o podłożu immunologicznym. Choroba ta wymaga całkowitej rezygnacji z potraw pszenicznych, żytnich oraz jęczmiennych.
Właściwości zdrowotne mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana posiada szereg właściwości zdrowotnych. Zawarty w mące kukurydzianej błonnik, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit, obniża poziom złego cholesterolu, zapobiega rozwojowi schorzeń układu krążenia, a także obniża stężenie glukozy we krwi.
Sięgając po mąkę kukurydzianą, dostarczamy naszemu organizmowi cenne składniki mineralne takie jak: żelazo, potas, cynk, fosfor, selen oraz zeaksantynę. Warto pamiętać, że zeaksantyna wykazuje działanie antyoksydacyjne, także zmniejsza ryzyko nowotworów:
Prócz tego, zeaksantyna wpływa korzystnie na nasz narząd wzroku, zapobiegając rozwojowi zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.
Osoby chorujące na celiakię lub nietolerancję glutenu zmuszone są całkowicie zrezygnować z produktów pszenicznych, żytnich oraz jęczmiennych. Wszystko za sprawą glutenu, białka znajdującego się w tego typu żywności. Mąka kukurydziana stanowi doskonały zamiennik mąki pszennej czy żytniej, ponieważ jest produktem bezglutenowym. Pacjenci z nietolerancją glutenu mogą sięgać po ten produkt bez obaw. Chorujący na celiakię prócz mąki kukurydzianej, mogą spożywać również: ryż, kukurydzę, grykę, tapiokę, ziemniaki, ciecierzycę, fasolę, czy orzechy.
Zastosowanie mąki kukurydzianej
Mąka kukurydziana jest produktem powstałym w wyniku zmielenia ziaren kukurydzy. Znajduje ona zastosowanie w wielu kuchniach świata. Z mąki kukurydzianej możemy przygotować:
Mąkę kukurydzianą wykorzystuje się również do zagęszczania zup czy sosów.
Przepis na owocowe ciasto z mąki kukurydzianej
Do przygotowania owocowego ciasta z mąki kukurydzianej potrzebujemy następujących składników:
- 300 gram mąki kukurydzianej (2 szklanki),
- 200 g margaryny,
- 150 gram cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 6 jaj,
- 500 gram śliwek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności miksujemy margarynę wraz cukrem i cukrem waniliowym tak, aby powstała puszysta masa. Po uzyskaniu tej konsystencji powoli dodajemy po jednym jajku. Przesiewamy dokładnie mąkę kukurydzianą wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie dodajemy po jednej łyżce przesianych składników. Wszystko miksujemy. Gładką masę przelewamy do blaszki o wymiarach 25x25 cm. Po wylaniu ciasta do blaszki, nakładamy śliwki (skórkami do dołu). Ciasto pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.