Trwa ładowanie...

"Płynne złoto" ochroni przed rakiem. Wystarczy łyżeczka przed śniadaniem

Avatar placeholder
13.02.2024 09:19
Płynne złoto upora się z zaparciami i ochroni przed rakiem. Wystarczy łyżeczka przed śniadaniem
Płynne złoto upora się z zaparciami i ochroni przed rakiem. Wystarczy łyżeczka przed śniadaniem (Getty Images)

To, jak rozpoczynamy dzień, może zadecydować nie tylko o naszym samopoczuciu, ale również wpłynąć na zdrowie. Łyżka oliwy z oliwek na czczo może okazać się zbawienna. Dlaczego warto spożywać "płynne złoto" o poranku?

spis treści

1. Naturalny środek przeczyszczający

Oliwa z oliwek jest kluczowym składnikiem diety śródziemnomorskiej. Pełno w niej składników odżywczych i przeciwutleniaczy, których nie znajdziesz w innych tłuszczach. Korzystnie wpływa też na przewód pokarmowy.

Okazuje się, że spożycie łyżki oliwy z oliwek na pusty żołądek może posłużyć jako naturalny środek przeczyszczający. Pomoże uporać się z zaparciami i dyskomfortem, które wywołują.

"Zaparcia pojawiają się, gdy okrężnica wchłania zbyt dużo wody z kału. To wysusza stolec, przez co staje się twardy i trudny do usunięcia z organizmu" - czytamy w raporcie Cleveland Clinic.

Zobacz film: "Oliwa z oliwek zapobiega zawałowi"

Oliwa z oliwek zawiera jednak tłuszcze, które sprawiają, że wnętrze jelita grubego staje się gładkie, a tym samym zapobiega wchłanianiu przez nie wody, która pozostaje w kale. Wystarczy więc łyżka przed posiłkiem, by zapobiegać zaparciom.

2. Korzyści ze spożywania oliwy z oliwek

Na tym jednak nie koniec zalet płynnego złota. Wiele badań wykazało, że regularne spożywanie oliwy zmniejsza ryzyko chorób serca, chroni przed nowotworami i korzystnie wpływa na funkcjonowanie mózgu.

"Niektóre przeciwutleniacze zawarte w oliwie z oliwek mogą przekraczać barierę krew-mózg, mając bezpośredni wpływ na mózg. Korzystnie więc wpływa na zdrowie układu krążenia i zapobiega chorobom neurologicznym" - zauważa dr Anne-Julie Tessier z Harvardu.

W oliwie z oliwek znajdziemy też kwas oleinowy, który skutecznie pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu. Zawarte w niej składniki odżywcze redukują stany zapalne w organizmie i chronią komórki przed uszkodzeniami.

Warto więc sięgać po jedną łyżeczkę płynnego złota dziennie. Najlepiej sprawdzi się przed śniadaniem - pokryje żołądek, wspomoże trawienie, wyeliminuje odpady i zadba o bakterie jelitowe.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze