Trwa ładowanie...

"Płynne złoto" wypij tuż po przebudzeniu. Efekty zauważysz już po pierwszym dniu

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 07.05.2024 08:03
Regularne spożywanie oliwy obniża ryzyko chorób serca
Regularne spożywanie oliwy obniża ryzyko chorób serca (Getty Images)

Sposób, w jaki rozpoczynamy poranek, ma istotne znaczenie nie tylko dla naszego samopoczucia, lecz także może mieć wpływ na stan zdrowia. Spożycie łyżki oliwy z oliwek na pusty żołądek może przynieść wiele korzyści. Dlaczego zatem warto przyjąć "płynne złoto" zaraz po przebudzeniu?

spis treści

1. Korzystny wpływ na proces wypróżniania

Oliwa z oliwek jest fundamentalnym elementem diety śródziemnomorskiej, bogatym w ważne składniki odżywcze i antyoksydanty, których brak jest w innych rodzajach tłuszczów. Pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy.

Wykazano, że spożywanie łyżki oliwy z oliwek na czczo może działać jako naturalny sposób na przeczyszczenie. Ułatwia zwalczanie zaparć oraz związany z nimi dyskomfort.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

"Zaparcia mają miejsce, gdy woda jest nadmiernie absorbowana przez kał w okrężnicy. Prowadzi to do wysychania stolca, który robi się twardy i trudny do wydalenia" - podaje raport Cleveland Clinic.

Jednak oliwa z oliwek zawiera tłuszcze, które ułatwiają, aby wnętrze jelita grubego było śliskie, co zapobiega absorpcji wody. Czyli wystarczy jedna łyżka na czczo, aby zapobiec zaparciom.

2. Pozytywne aspekty konsumpcji oliwy z oliwek

Ale to nie jest jedyne dobrodziejstwo płynnego złota. Liczne badania dowiodły, że regularne spożywanie oliwy obniża ryzyko chorób serca, chroni przed nowotworami i ma dobry wpływ na działanie mózgu.

"Niektóre antyoksydanty w oliwie z oliwek mogą przenikać przez barierę krew-mózg, oddziaływując bezpośrednio na mózg. Korzystnie wpływają na kondycję układu krążenia oraz zapobiegają chorobom neurodegeneracyjnym" - zauważa dr Anne-Julie Tessier z Harvardu.

W oliwie z oliwek znajduje się również kwas oleinowy, który efektywnie pomaga zredukować poziom złego cholesterolu. Składniki odżywcze zawarte w oliwie minimalizują stany zapalne i ochraniają komórki przed zniszczeniem.

Zatem dobrze jest przyjmować jedną łyżeczkę płynnego złota każdego dnia. Najkorzystniej spożywać ją przed pierwszym posiłkiem - dzięki temu pokryje żołądek, wspomoże proces trawienia, usunie zanieczyszczenia i zadba o florę bakteryjną jelit.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Wyślij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze