Podgardle - co to jest, kalorie i wartości odżywcze, pomysły
Podgardle to przednia część mięsa wieprzowego, składająca się z tłuszczu i mięśni. Od zawsze wykorzystywane było w kuchni jako dodatek do wielu dań obiadowych, a także przystawek. Jak przygotować idealne podgardle i co zawiera?
1. Czym jest podgardle?
Podgardle wieprzowe to przednia część szyi oraz części policzka z mięsa świni. Ma tłuszczowo-mięśniową strukturę ze znacznym przerostem tłuszczu. Mięso to ma kolor od jasnoróżowego do czerwonego. Podgardle nie zawiera kości i posiada charakterystyczny, kremowy lub jasnoróżowy tłuszcz o dużej jędrności.
2. Kalorie i wartości odżywcze w podgardlu
W 100 gramach podgardla wieprzowego znajduje się 630 kalorii, w tym:
- 75 g tłuszczu
- 7.5 g białka
Produkt nie zawiera węglowodanów i jest mięsem dość tłustym oraz kalorycznym. Z tego powodu podgardle nie powinno znajdować się w codziennej diecie, a jedynie być jej urozmaiceniem. Można sięgać po nie raz na jakiś czas, w niewielkich ilościach.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Do czego wykorzystać podgardle?
Podgardle, ze względu na swoją strukturę, często jest wykorzystywane jako farsz do pierogów, pyz czy jako omastę. Bardzo dobrze smakuje w daniach z makaronem, a także kasz.
Na zimno wykorzystywane jest do przygotowania mięsnych galaret. Jest także świetnym dodatkiem do domowych pasztetów (dzięki temu jest on bardziej gładki i kremowy).
Dawniej podgardle było wykorzystywane do przygotowania smalcu, w niektórych gospodarstwach domowych ciągle praktykuje się tego typu przepisy. Czasem przygotowuje się z niego także kiełbasy, parówki czy serdele.
Podgardle można także uwędzić, aby zyskało oryginalny smak i aromat. Z powodzeniem może zastąpić wówczas boczek i słoninę, dzięki czemu może być wykorzystywane do przygotowania wielu potraw.