Robisz to podczas lotu? Wtedy kac jest największy
Tego roku Polacy tłumnie ruszyli na wakacje, a królują kierunki zagraniczne. Wielu umila sobie lot samolotem, popijając kolorowe drinki. Skutkiem tego mogą być wyjątkowo niemiłe dolegliwości związane nie tyle z ilością trunku, co z dużą wysokością.
1. Lot samolotem a alkohol
Żadne dowody naukowe nie wskazują, by istniał bezpośredni związek między spożywaniem alkoholu w samolocie a gorszym samopoczuciem. Jednak są przesłanki sugerujące, że trunki mogą negatywnie wpłynąć na komfort naszej podróży i winny bynajmniej nie jest jet lag.
Przede wszystkim ciśnienie na pokładzie samolotu musi być regulowane, by zapewnić naszemu organizmowi odpowiednie warunki, gdy samolot wzniesie się na wysokość ok. 6000 do 8000 stóp nad poziomem morza. Ilość tlenu w kabinie samolotowej powinna być utrzymana na stałym poziomie, jednak niektórzy mogą zdradzać objawy hipoksji, czyli niedotlenienia organizmu. A jakie są objawy hipoksji? Ci, którzy jej doświadczyli, porównują to ze stanem lekkiego upojenia alkoholowego – uczucie wirowania, mdłości i problemy z koncentracją.
Jeśli do tego dołączy niemała ilość serwowanych przez stewardessy drinków, lądowanie może być wyjątkowo niemiłym doświadczeniem.
2. Co jeść i pić w samolocie, by czuć się lepiej?
Rada? Najlepiej nie pić alkoholu, jeśli jednak lot zanadto nam się dłuży, warto pamiętać o umiarze. Co jeszcze warto wiedzieć, zanim zapniemy pasy na pokładzie samolotu?
pamiętaj o nawodnieniu – wilgotność w twoim domu może sięgać nawet 60 proc., podczas gdy w samolocie – maksymalnie 20 proc. To może doprowadzić do szybkiego odwodnienia, więc warto mieć pod ręką wodę źródlaną lub mineralną, zwłaszcza jeśli planujemy dodatkowo spożywać alkohol,
nie pij soków owocowych i napojów gazowanych – mogą wzmagać pragnienie, a także w dużej ilości powodować odwodnienie; pamiętaj również o tym, że połączenie słodkich napojów gazowanych z alkoholem szybko może sprawić, że poczujesz mdłości,
uważaj na wino – jeśli sięgasz po alkohol, to unikaj zarówno wysokoprocentowych trunków, jak i win o dużej zawartości garbników, a w ich miejsce wybierz raczej lekkie, owocowe wina,
pamiętaj o lekkim posiłku – nie unikaj posiłków w samolocie, ale uważaj na dolegliwości trawienne, dlatego zrezygnuj ze steków na rzecz lekkiej sałatki.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl