Trwa ładowanie...

Pojawia się po zjedzeniu ananasa. "Krwawa tajemnica" wyjaśniona

 Patrycja Pupiec
01.09.2023 14:55
Po zjedzeniu ananasa możesz zauważyć krew na języku. Winny jeden enzym
Po zjedzeniu ananasa możesz zauważyć krew na języku. Winny jeden enzym (Getty Images)

Ten tropikalny owoc jest nie tylko pyszny, ale też ma w sobie wiele witamin i oferuje szereg korzyści zdrowotnych. Niestety niektórzy po jego zjedzeniu mogą krwawić. Dlaczego tak się dzieje?

spis treści

1. Bromelaina odpowiada za krwawienie po zjedzeniu ananasa

Ananas jest bogaty w witaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B. Ma w sobie także miedź, cynk, fosfor i żelazo. Za jego słodkim smakiem przepada niemal każdy, lecz niektórzy po jego zjedzeniu, mogą zauważyć krew na języku.

Naukowcy wyjaśniają - klucz do "krwawej tajemnicy" ananasa leży w enzymie zwanym bromelaina. Bromelaina naturalnie występuje łodydze i owocach ananasa. Ma zdolność do rozkładania białek. Jest także powszechnym środkiem zmiękczającym mięso.

Podczas spożywania tego owocu, bromelaina wchodzi w interakcje z białkami, które znajdują się w jamie ustnej. U większości osób może pojawić się łagodne mrowienie bądź pieczenie. Ale nie u wszystkich.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

U pechowców, bardziej wrażliwych na działanie bromelainy, zjedzenie ananasa może się skończyć krwawieniem z języka albo dziąseł.

Bromelaina ma również potencjalne korzyści zdrowotne. Udowodniono, że może pomagać w usuwaniu uszkodzonego oraz martwego naskórka, co ułatwia proces gojenia się ran oparzeniowych.

2. Ryzyko krwawienia można zmniejszyć

Jedzenie anansa jest bezpieczne, o ile nie ma się na niego alergii. Osoby, które lubią ten owoc, a zauważają nieprzyjemny skutek uboczny, mogą zminimalizować ryzyko krwawienia podczas jego jedzenia.

Najwięcej bromelainy znajduje się w łodydze ananasa, dlatego warto zacząć spożywać go od przeciwnego końca albo wybrać ananasa z puszki.

Proces puszkowania zmniejsza aktywność bromelainy, dlatego dla wielu osób to może być najprostsza opcja, by uniknąć nieprzyjemnego krwawienia.

Podobnie do puszkowania, ananas poddany obróbce cieplnej, także zmniejsza działanie enzymu.

Dlatego grillowanie, gotowanie lub smażenie pozwoli cieszyć się jego smakiem bez "krwawych" skutków ubocznych.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze