Pokonała raka. Wymienia 6 produktów, które działają antynowotworowo

Coraz więcej Polaków choruje na nowotwory. Utarło się przekonanie, że to choroby uwarunkowane genetycznie, tymczasem kolejne badania wskazują, że w 90 proc. przypadków decydującą rolę odgrywają: używki, dieta, aktywność fizyczna i środowisko życia.

Na naszą niekorzyść działa wysokoprzetworzona żywność i brak ruchu. Analizy przeprowadzone przez brytyjskich naukowców z Uniwersytetu Imperial College London wykazały, że taka dieta zwiększa m.in. ryzyko raka jajnika i mózgu.

- Żywność, która przeszła przez wielokrotną obróbkę, prawie na pewno jest kancerogenna. Coraz częściej sięgamy po tanie, wysokoprzetworzone gotowe dania, czyli coś, co pierwotnie było surowe, następnie ugotowane albo usmażone, wychłodzone i zapakowane w plastik, a potem odgrzane. Przy tak wielokrotnej obróbce żywności powstaje cała gama szkodliwych substancji, m.in. wolne rodniki, czyli małe cząsteczki, które mogą powodować uszkodzenie DNA i co za tym idzie, sprzyjają powstawaniu nowotworów - podkreśla dr Błażej Bojanowski, specjalista radioterapii onkologicznej, NU-MED Centrum Diagnostyki i Terapii Onkologicznej w Katowicach, asystent w Katedrze Onkologii i Radioterapii SUM.

Badania wskazują na kancerogenne działanie ultra przetworzonej żywnościBadania wskazują na kancerogenne działanie ultra przetworzonej żywności
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Grzęda-Łozicka

/ 5Te owoce zmiejszają ryzyko rozwoju nowotworów

Maliny są bogate w antyoksydanty
Maliny są bogate w antyoksydanty © Getty Images

Eksperci wskazują, że niektóre pokarmy i napoje mogą zmniejszać stany zapalne w organizmie i chronić komórki przed uszkodzeniem. Lauren Lepley, doradca żywieniowy i osoba, która sama pokonała raka, wskazuje sześć produktów, które mają potencjał antyrakowy i warto na stałe wprowadzić je do swojej diety.

Na pierwszym miejscu wymienia owoce, a zwłaszcza maliny i jagody. Warzywa i owoce są źródłem witamin i składników mineralnych, które wyłapują wolne rodniki, czyli zmniejszają stres oksydacyjny, a wskutek tego zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów.

- Jagody, maliny i truskawki, zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zapobiegać uszkodzeniom komórek i zmniejszać stany zapalne, które mogą prowadzić do raka - podkreśla ekspertka.

/ 5Warzywa krzyżowe

 Warzywa krzyżowe zmniejszają ryzyko nowotworów
Warzywa krzyżowe zmniejszają ryzyko nowotworów © Getty Images

Szczególne właściwości są przypisywane również warzywom krzyżowym. Zawierają związki, które mogą pomóc w detoksykacji organizmu i zmniejszeniu stanu zapalnego. Przeciwnowotworowa dwunastka "krzyżowców" to: kapusta biała i czerwona, brukselka, brokuł, kalafior, kalarepa, rzepa, chrzan, jarmuż, rzodkiewka, rzeżucha, brukiew, gorczyca.

- Warzywa kapustne zawierają wiele związków biologicznie czynnych, które mają zdolność do indukowania enzymów o właściwościach detoksykacyjnych, wskutek czego dochodzi do biotransformacji substancji kancerogennych, a także te związki biologicznie czynne mogą doprowadzić do przywrócenia apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek rakowych - wyjaśnia dr Ewa Malczyk, technolog żywności i żywienia z Wydziału Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej z Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Nysie.

/ 5Zielona herbata

Wyciągi z zielonej herbaty wykazują działania antynowotworowe
Wyciągi z zielonej herbaty wykazują działania antynowotworowe © Getty Images

Zielona herbata zawiera polifenole, które są silnymi przeciwutleniaczami. Na łamach "Nutrients" w 2019 roku opublikowano pracę wskazującą, że wypijanie zielonej herbaty wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego.

- Badania wykazały, że zielona herbata może pomóc w zapobieganiu różnym typom raka, w tym rakowi piersi, prostaty i płuc - wyjaśnia Lauren Lepley.

/ 5Czosnek w profilaktyce raka

Czosnkiem w raka
Czosnkiem w raka © Getty Images

Czosnek wykazuje działanie zapobiegające niektórym nowotworom, ale jak podkreślają eksperci - nie jest lekiem zwalczającym chorobę.

W jednym z badań opublikowanych w "European Journal of Nutrition" wykazano, że warzywo to może zmniejszać m.in. ryzyko raka jelita grubego.

/ 5Kurkuma ma właściwości antynowotworowe

Kurkuma
Kurkuma © Getty Images

Kurkuma zawiera związek zwany kurkuminą, która jest silnym przeciwutleniaczem i ma działanie przeciwzapalne.

- Badania wykazały, że kurkumina może pomóc w zapobieganiu różnym rodzajom raka, w tym rakowi piersi, okrężnicy i prostaty - zaznacza ekspertka ds. żywienia.

Coraz częściej wśród produktów antyrakowych jest też wymieniana spirulina, czyli zielono-niebieskie algi. Spirulina również jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, które mogą pomóc chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka