3 z 7Warzywa krzyżowe
Szczególne właściwości są przypisywane również warzywom krzyżowym. Zawierają związki, które mogą pomóc w detoksykacji organizmu i zmniejszeniu stanu zapalnego. Przeciwnowotworowa dwunastka "krzyżowców" to: kapusta biała i czerwona, brukselka, brokuł, kalafior, kalarepa, rzepa, chrzan, jarmuż, rzodkiewka, rzeżucha, brukiew, gorczyca.
- Warzywa kapustne zawierają wiele związków biologicznie czynnych, które mają zdolność do indukowania enzymów o właściwościach detoksykacyjnych, wskutek czego dochodzi do biotransformacji substancji kancerogennych, a także te związki biologicznie czynne mogą doprowadzić do przywrócenia apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek rakowych - wyjaśnia dr Ewa Malczyk, technolog żywności i żywienia z Wydziału Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej z Państwowej Akademii Nauk Stosowanych w Nysie.