Polacy dodają na potęgę. To najgorszy wybór

Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek potrawę bez przypraw. Dodatki sprawiają, że jedzenie jest smaczniejsze i przyjemniej pachnie. Warto jednak pamiętać, że nie wszystkie dodatki wpływają korzystnie na nasze zdrowie.

Często trafia do naszych posiłków, a to najbardziej szkodliwa przyprawaCzęsto trafia do naszych posiłków, a to najbardziej szkodliwa przyprawa
Źródło zdjęć: © Getty Images

Szkodliwe dodatki w żywności

Do mieszanek przypraw producenci często dodają różne substancje i składniki, by nasycić smak, przedłużyć ich przydatność, a nawet poprawić ich wygląd. Te substancje nie są jednak obojętne dla naszego zdrowia, a często wręcz szkodzą.

Najczęściej trafiają tam barwniki, konserwanty i wzmacniacze smaku. Co ciekawe, znajdziemy je w popularnej przyprawie, która znajduje się praktycznie w każdym polskim domu.

Najgorsza przyprawa

Tzw. jarzynka, to gotowa przyprawa, która cieszy się ogromną popularnością. Jest produkowana przez wiele firm i występuje pod wieloma różnymi nazwami, a Polacy bardzo chętnie wykorzystują ją, by wzmocnić smak zup, sosów czy surówek.

Jarzynka występuje pod wieloma nazwami
Jarzynka występuje pod wieloma nazwami © Pixabay

Jest bardzo słona i zawiera mnóstwo glutaminianu sodu. Niesławny już wzmacniacz smaku znajdziemy też w kostkach bulionowych i bazach do rosołu, które również są niezwykle popularne w naszym kraju.

Czym jest glutaminian sodu i dlaczego znajduje się w tak wielu produktach? Ten aminokwas oznaczony jest symbolem E621, co oznacza sól jednosodową kwasu glutaminowego. Jest wytwarzany syntetycznie podczas fermentacji białek.

Spożywanie glutaminianu sodu w nadmiarze wiąże się z wieloma skutkami ubocznymi. Może powodować nadwrażliwość pokarmową, a także wywoływać ataki astmy i pokrzywkę. Powiązano go także z silnymi bólami głowy.

W "jarzyce" oprócz soli, która jest jednym z głównych czynników zwiększających ryzyko rozwoju nadciśnienia, znajdziemy też cukier. Jego nadmierne ilości w diecie mogą przyczyniać się do rozwoju nadwagi i otyłości, które już są plagą w naszym kraju.

Lepszym wyborem będą świeże lub suszone zioła, które nie tylko podkręcą smak dania, ale także wpłyną pozytywnie na nasze zdrowie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka