Polacy jedzą aż 40 kg rocznie. Prowadzi do cukrzycy, miażdżycy i raka

Istnieje groźny, ale niezauważalny zabójca, który prowadzi do wielu poważnych chorób. Polacy mają do niego słabość i często przesadzają z jego spożywaniem, nie zdając sobie sprawy z konsekwencji.

Według danych Głównego Inspektoratu Sanitarnego przeciętny Polak spożywa rocznie około 40 kilogramów cukru.

GIS ostrzega, że nadmiar cukru w diecie może prowadzić do rozwoju wielu chorób, takich jak:

  • cukrzyca,
  • otyłość,
  • choroby serca,
  • miażdżyca,
  • zaburzenia hormonalne,
  • spadek odporności,
  • próchnica,
  • infekcje skórne wywołane przez grzyby,
  • przyspieszenie procesu starzenia się organizmu,
  • gazy, wzdęcia i zaparcia.
Obraz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

/ 4Katastrofalny wpływ cukru na organizm

Obraz
© Adobe Stock

Od kilku lat zauważalny jest wzrost spożycia cukru wśród Polaków. Już w 2019 roku Narodowy Fundusz Zdrowia opublikował raport pod tytułem "Cukier, otyłość - konsekwencje", w którym ostrzegano, że spożycie napojów zawierających cukier skutkuje śmiercią około 1,4 tysiąca osób rocznie.

Eksperci przewidują, że do końca 2025 roku liczba osób cierpiących na cukrzycę wzrośnie o 941 tysięcy, nadciśnienie dotknie 349 tysięcy pacjentów, a zwyrodnienie stawu kolanowego stanie się problemem dla kolejnych 146 tysięcy osób.

- Cukier ma najsilniejsze działanie zapalne spośród wszystkich składników obecnych w produktach spożywczych. Stąd już krok do poważnych problemów zdrowotnych: cukrzycy, chorób układu krążenia czy nowotworów - wyjaśniała w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. o zdr. Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

- Cukier jest zabójczy także dla trzustki. Trzustka wydziela insulinę, której gwałtowny wyrzut następuje pod wpływem cukru. Trzustka na nadmiar cukru reaguje "zmęczeniem", co prowadzi do dużej progresji chorób, takich jak cukrzyca czy insulinooporność - przestrzegała dietetyczka.

/ 4Gdzie jest cukier?

Obraz
© Adobe Stock

- Niestety nadal wielu konsumentów nie ma świadomości nie tylko szkodliwego wpływu cukru, ale też faktycznego składu produktów spożywczych. Fakt, że produkt będzie sprzedawany jako "dietetyczny" z obniżoną kalorycznością nie znaczy, że jest on zdrowy. Wręcz przeciwnie: mniejsza zawartość tłuszczu jest rekompensowana wyższą zawartością cukru. Przykładem są chociażby odtłuszczone jogurty. Z kolei napoje gazowane typu "zero" są źródłem słodzików, które nie pozostają obojętne dla organizmu - zwracała uwagę dr Stolińska.

Inne produkty, w których może znajdować się dodatkowy cukier, to na przykład:

  • jogurty owocowe,
  • płatki śniadaniowe,
  • gotowe owsianki,
  • batoniki zbożowe i białkowe.

Cukier może być obecny nawet w chlebie, zwłaszcza ciemnym, który często jest wypiekany z dodatkiem miodu, cukru, melasy lub słodu. Niektóre wędliny i kiełbasy mogą również zawierać cukier.

- [...] Dopuszczalne dwie łyżeczki cukru na dobę to nie dwie łyżeczki, po które sięgamy, by posłodzić kawę czy herbatę. Cukier kryje się w wielu produktach: w owocach, a nawet jogurcie i mleku pod postacią laktozy czy w pieczywie - potwierdzała w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska.

/ 4Cukier przyczyną otyłości

Obraz
© Adobe Stock

Cukier odgrywa kluczową rolę w rozwoju otyłości, uznawanej za epidemię współczesnego świata. Schorzenie to stanowi obecnie jedno z największych wyzwań medycyny, dotykając ponad 800 milionów ludzi.

W Polsce problem nadwagi dotyczy trzech na pięciu dorosłych obywateli, a co czwarta osoba cierpi na otyłość. Szacuje się, że z otyłością boryka się już 20 proc. populacji Polski, a zgodnie z prognozami Narodowego Funduszu Zdrowia, za sześć lat odsetek ten wzrośnie do 30 proc.

- Jako lekarze bijemy na alarm, jesteśmy przerażeni. Otyłość to najbardziej podstępna choroba i największe zagrożenie - nie doceniamy jej i nie mamy często świadomości, że to w ogóle jest choroba - mówił w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Michał Chudzik, kardiolog.

/ 4Ryzyko nowotworów

Obraz
© Adobe Stock

Otyłość jest związana z szeregiem chorób współistniejących, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze oraz schorzenia układu kostnego i stawów, włączając w to problemy z kręgosłupem.

- Większość nowotworów jest powiązana z naszą dietą i otyłością. I nie mówię tylko o tych nowotworach, które skorelowane są z tranzytem pokarmowym, tj. języka, żuchwy, przełyku, żołądka, trzustki, dwunastnicy, wątroby, jelit i odbytnicy. Okazuje się, że otyłość zwiększa też ryzyko raka piersi, jajników, czerniaka czy prostaty - to aż ona w 80 proc. odpowiada za te nowotwory - przestrzegała dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka