Polacy jedzą za rzadko. Nie wiedzą, że ta ryba to antynowotworowy mocarz

Eksperci nieustannie apelują, by włączyć ryby do stałego menu i sięgać po nie co najmniej dwa razy w tygodniu. Mimo to Polacy nadal niechętnie po nie sięgają, a jeśli już, to wybierają ryby, które nie do końca są zdrowia. Nie mają pojęcia, że jeden z gatunków ma antynowotworowe właściwości.

Polacy jedzą za rzadko. Nie wiedzą, że tej ryby boi się rakPolacy jedzą za rzadko. Nie wiedzą, że tej ryby boi się rak
Źródło zdjęć: © Getty Images

Halibut. Król wśród ryb

Halibut, czy inaczej kulbak, należy do największego przedstawiciela flądrowatych. Ten duży gatunek flądry ma niewiele ości, za to mnóstwo wartości odżywczych. Halibut będzie dobrze smakował zarówno pieczony, jak i smażony. Jednak najkorzystniejsze dla zdrowia będzie ugotowanie ryby na parze.

Jest bogaty w sole mineralne i witaminy, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Ze względu na niską zawartość tłuszczu, jest zdecydowanie polecany osobom, które walczą z nadmiarem kilogramów. Dodatkowo halibut to źródło białka, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała.

W składzie tej ryby znajdziemy również takie składniki mineralne jak magnez, fosfor, potas czy selen. Halibut jest także źródłem witamin z grupy B, takich jak B6 i B12 oraz niacyny. Dzięki nim nasza skóra, błony śluzowe i włosy są zdrowe i pełne blasku. Witaminy te zapobiegają także anemii.

Którą rybę wybrać nad morzem? Oto 4 najlepsze

Halibut to źródło cennych kwasów omega-3
Halibut to źródło cennych kwasów omega-3 © Pixabay

Halibut zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Mają działanie przeciwzapalne i wspomagają pracę mózgu. Ponadto mogą zapobiegać niektórym nowotworom, takim jak rak piersi, okrężnicy czy prostaty. Kwas tłuszczowy obecny w halibucie zmniejsza także ryzyko wystąpienia miażdżycy, udaru mózgu oraz zawału serca. Regularne spożywanie halibuta pomaga obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i wzmacnia układ odpornościowy.

Najzdrowsza ryba, ale nie dla każdego

Mimo wielu korzyści zdrowotnych halibut nie jest zalecany dla każdego. Kobiety w ciąży i matki karmiące piersią powinny z niego zrezygnować. Powód? Zawiera związki rtęci, które mogą doprowadzić do uszkodzenia płodu. Unikać go powinny także dzieci w wieku rozwojowym. Rtęć w mięsie halibuta łatwo przenika przez krew i łożysko. W przypadku ciąży spożywanie więcej niż 100 g mięsa halibuta jest niezalecane.

Przy wyborze halibuta, warto zwrócić uwagę na kilka aspektów. Przede wszystkim świeży halibut ma zapach wody morskiej. Należy także spojrzeć na oczy ryby - nie powinny być zapadnięte ani mętne. Ostatnim krokiem jest ocena ciała ryby. Mięso świeżego i zdrowego halibuta nie posiada przebarwień lub odkształceń.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka