Polacy myślą, że jest pełna rtęci i ołowiu. "Jedna z najmniej zanieczyszczonych ryb"

Dla wielu osób ryby stanowią kluczowy element zdrowej diety. Polacy coraz chętniej włączają je do swojego jadłospisu. Niestety, wielu z nas uważa, że gatunki ryb dostępne w Bałtyku mogą być toksyczne. Czy rzeczywiście tak jest?

Dietetyk uważa, że powinniśmy częściej sięgać po pangęDietetyk uważa, że powinniśmy częściej sięgać po pangę
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Najmniej zanieczyszczone ryby w Polsce

Ryby to przede wszystkim świetne źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Mają w sobie także m.in. witaminę D, selen oraz białko. Według statystyk Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2021 r. jedliśmy 14 kg ryb na mieszkańca.

Najczęściej sięgamy po mintaje, śledzie oraz makrele, niektórych gatunków jednak Polacy unikają jak ognia. Wszystko przez obawy związane z zanieczyszczeniem niektórych ryb metalami ciężkimi jak ołów i rtęć. Dietetyk Arkadiusz Matras, który prowadzi w sieci profil @dietetykanienazartypl, postanowił przyjrzeć się dostępnym w popularnym dyskoncie gatunkom ryb.

Według eksperta, który powołuje się na Morski Instytut Rybacki Państwowego Instytutu Badawczego, jedną z najmniej zanieczyszczonych ryb w polskim morzu jest tilapia. "Ze względu na rtęć moglibyśmy jeść jej aż 23 kg tygodniowo" - zaznacza i dodaje, że nadal nie przekroczylibyśmy ścisłych norm w tym zakresie.

Panga jest od dawna uważana za jedną z najbardziej zanieczyszczonych gatunków. Światowi eksperci odradzali jej spożywanie, ale według polskich specjalistów prawda wygląda zupełnie inna. Dietetyk powołuje się na zagraniczne badania, które opisują ten problem, lecz jak podkreśla, w Polsce ten problem nie występuje.

Co więcej, to właśnie panga jest zalecana jako ryba, która ma w sobie najmniej toksycznych zanieczyszczeń. By to udowodnić, Arkadiusz Matras skontaktował się nawet z Instytutem, który potwierdził jego słowa.

Z jedzeniem tych ryb nie należy przesadzać

Dietetyk wskazał również, jakie ryby dostępne w Polsce warto jadać regularnie. Są to mintaj, karp, pstrąg oraz sola. Podał również gatunki, które są uznawane za zdrowe i wolne od toksycznych substancji, a wcale tak nie jest.

Dioksyny i polichlorowane bifenyle zawarte w dorszu atlantyckim sprawiają, że tygodniowo nie powinniśmy spożywać więcej niż 950 g tego gatunku.

Tygodniowe spożycie śledzia bałtyckiego nie powinno przekraczać 400 g, a w przypadku trudno dostępnego łososia atlantyckiego "granica spożycia" wynosi 105 g.

Dietetyk podkreślił, że dostępne w polskich dyskontach ryby są bezpieczne i warto sięgać po tłuste gatunki przynajmniej 1-2 razy w tygodniu.

"Umiarkowane spożycie ryb jest bezpieczne i daje duże korzyści zdrowotne" - puentuje.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka