Polacy nie doceniają. Chroni przed zakrzepami, zmniejsza ryzyko raka

Mahlab może brzmieć tajemniczo, gdyż w naszym kraju nie cieszy się popularnością, jest to szalenie popularna przyprawa w krajach Bliskiego Wschodu. Cechuje ją nie tylko wyjątkowy aromat, ale także właściwości zdrowotne.

Aromatyczna przyprawa z Bliskiego Wschodu ma niesamowite właściwościAromatyczna przyprawa z Bliskiego Wschodu ma niesamowite właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images

Aromatyczna przyprawa

Mahlab lub mahaleb to serce pestki wiśni wonnej (Prunus Mahaleb). W Polsce roślina nazywana jest antypką i często wykorzystywana jest jako żywopłot. Rodzi czarne owoce o kwaśnym smaku, z których wytwarzane są wina i likiery.

Z serca pestek można natomiast otrzymać aromatyczną przyprawę. Mahlab jest intensywny w smaku, niektórzy porównują go do kombinacji wiśni i migdałów z nutą kwiatów. W kuchni możemy go wykorzystać na wiele sposobów.

Warto wiedzieć, że mahlab nie tylko doda smaku i aromatu do wielu potraw, ale wykazuje także szereg korzyści zdrowotnych. Wszystko dzięki wyjątkowym składnikom zawartym w niepozornych pestkach.

Przyprawa jak środek przeciwbólowy. Badania australijskich naukowców

Zalety zdrowotne

Przyprawa zawiera wiele związków, które w małych ilościach mogą korzystnie wpłynąć na nasz organizm, w nadmiarze jednak okazują się niezwykle niebezpieczne. Z mahlabem nie należy więc przesadzać.

Nasiona zawierają kumarynę, która wykazuje działanie przeciwzakrzepowe. Może także łagodzić objawy alergii i uspokajać, a nawet zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych.

Mahlab jest też obfity w kwas oleinowy. Ten kwas tłuszczowy korzystnie wpływa na układ krążenia, chroni przed chorobami serca, reguluje ciśnienie oraz obniża poziom złego cholesterolu.

Kwas oleinowy jest silnym antyoksydantem. Chroni komórki przed uszkodzeniami i działaniem wolnych rodników. Podobnie na nasz organizm wpływa kwas linolowy, który też znajdziemy w aromatycznej przyprawie.

Mahlab w kuchni

Mimo, że mehlab powinien być stosowany w niewielkich ilościach, wystarczy szczypta, by nadać potrawom wyjątkowy smak i aromat. Umiejętnie wykorzystany może przynieść spektakularne efekty.

Przyprawa doskonale sprawdzi się w wypiekach, niektórzy dodają go nawet do nabiału. Mehlab dobrze też komponuje się z miodem i orzechami, poleca się go do kremowych zup i warzyw.

Najlepiej kupować nasiona w całości i samodzielnie zmielić je w domu. W sproszkowanej postaci mehlab szybko traci swój aromat. Przyprawę należy przechowywać w szczelnym pojemniku.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka