Polacy się zajadają. Nie wiedzą, że kryje się tam toksyczny związek

Zielone pomidory mają wielu zwolenników, bo można je przygotowywać na kilka różnych sposobów. Od typowych, czerwonych pomidorów różnią się nie tylko kolorem. Inaczej smakują i są bardziej zwarte. Osoby, które się nimi zajadają, powinny pamiętać, że zawierają toksyczny związek, który może powodować zatrucie oraz poważne problemy neurologiczne.

Z tymi owocami trzeba uważać. Zawierają toksyczny związekZ tymi owocami trzeba uważać. Zawierają toksyczny związek
Źródło zdjęć: © Getty Images
Patrycja Pupiec

Są bogate w błonnik

Zielone pomidory są bardziej zwarte, twardsze, ale i mniej soczyste niż te czerwone. Są także cierpkie i kwaśne, ale obróbka termiczna sprawia, że ich smak staje się nieco łagodniejszy. Świetnie sprawdzą się jako dodatek na pizzę lub zapiekankę.

Nawet niedojrzałe pomidory dostarczają organizmowi cennych witamin i minerałów. Zawierają witaminę C oraz witaminę E. Zielone pomidory zawierają także błonnik pokarmowy.

Duży pomidor zielony zawiera 2 g błonnika, a dziennie zapotrzebowanie na błonnik wynosi 14 g na 1000 kalorii.

Błonnik poprawia perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie i odchudzanie. Łagodzi również stany zapalne i pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.

Spożywane w nadmiarze mogą zaszkodzić

Im bardziej dojrzały pomidor, tym więcej ma zdrowotnych właściwości. Zielone, czyli niedojrzałe pomidory, zawierają mniej korzystnych substancji fitochemicznych, ale za to więcej tomatyny.

Tomatyna to toksyczny glikoalkaloid, który w nadmiarze może wywołać zatrucie. Po zjedzeniu zbyt dużej ilości niedojrzałych pomidorów, mogą pojawić się objawy takie jak:

Z drugiej strony naukowcy w badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Molecules" wskazują, że tomatyna wydaje się mieć właściwości antycholesterolowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe oraz przeciwgrzybicze. Pod jednym warunkiem.

Poddane obróbce termicznej zielone pomidory sprawiają, że zawarta w nich tomatyna, traci swoje toksyczne właściwości. Podobnie działa także kiszenie.

Surowych pomidorów nie powinno się spożywać w nadmiarze, ponieważ mogą negatywnie wpływać na zdrowie i poza zatruciem, powodować zaburzenia neurologiczne.

Patrycja Pupiec, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka