Polacy się zajadają. Stoją za falą zachorowań

Polacy uwielbiają pszenne produkty i zjadają je na potęgę. Tymczasem to właśnie takie produkty przyczyniają się do fali otyłości i cukrzycy.

Polacy jedzą na potęgę. Powoduje falę otyłości i cukrzycyPolacy jedzą na potęgę. Powoduje falę otyłości i cukrzycy
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Produkty pszenne szkodzą zdrowiu

Wielu Polaków nie wyobraża sobie codziennej diety bez produktów mącznych i po nie sięga nie tylko na śniadanie, ale też obiad i kolację. To nie tylko chleb i bułki, ale też słodkie wypieki czy słone przekąski.

Tymczasem dieta bogata w pszenicę może zwiększać ryzyko rozwoju niektórych chorób lub nasilać objawy tych już zdiagnozowanych. Jedną z nich jest cukrzyca, z którą zmaga się już 3 mln Polaków, a WHO szacuje, że do roku 2040 liczba takich chorych na świecie wzrośnie aż o 40 proc.

Wybierając produkty z białej mąki warto mieć świadomość, że pszenica jest jednym z najbardziej zmodyfikowanych genetycznie produktów. To może sprzyjać alergiom czy nietolerancjom pokarmowym, które występują coraz częściej.

Białe pieczywo szkodzi zdrowiu
Białe pieczywo szkodzi zdrowiu © Getty Images

Jeśli nie są właściwie leczone, mogą szkodzić jelitom, prowadzić np. do stanów zapalnych. Tymczasem to właśnie od jelit zależy nasza odporność. Jeśli są w kiepskiej kondycji, rośnie ryzko wielu chorób, nie tylko tych związanych z przewodem pokarmowym (m.in. choroby autoimmunologiczne).

Ponadto, spożywanie dużych ilości zawartego w pszenicy glutenu, ma negatywny wpływ na pracę trzustki i tarczycy.

Pszenica sprzyja cukrzycy

Poważnym argumentem przeciwko nadmiernemu jedzeniu produktów pszennych jest wysoki indeks glikemiczny. Po zjedzeniu nawet niewielkiej porcji, poziom cukru we krwi szybko i gwałtownie wzrasta (to powoduje też wyrzut insuliny).

W dłuższej perspektywie takie jedzenie może doprowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych m.in. cukrzycy typu 2.

Nie bez znacznia są także kalorie. Pszenne pieczywo jest wysokokaloryczne, a jeśli zjadamy je z dodatkiem masła masła czy tłustych serów i wędlin, to mamy mieszankę wybuchową. Stąd już tylko krok do nadwagi i otyłości, która z kolei zwiększa ryzyko kolejnych chorób, w tym serca i nowotworów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka