Polacy się zajadają. "Twór genetyczny stworzony na potrzeby rynku"

Panga to ryba, która w Polsce cieszy się dużą popularnością. Ale czy jej niska cena i delikatny smak idą w parze z korzyściami zdrowotnymi? Wyjaśniamy kontrowersje, które narosły wokół tej ryby.

Panga, ryba której lepiej nie kupowaćPanga, ryba której lepiej nie kupować
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Skąd pochodzi panga i jakie są warunki jej hodowli?

Panga, a dokładniej kilka gatunków z rodzaju Pangasius, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, a największe jej farmy znajdują się w Wietnamie. Ryby te są hodowane w mocno zagęszczonych zbiornikach wodnych, często w warunkach odbiegających od standardów sanitarnych obowiązujących w Unii Europejskiej. Zbiorniki te są zanieczyszczone, co wpływa na jakość mięsa, które może zawierać metale ciężkie, takie jak rtęć.

- To nie jest ryba występująca naturalnie w przyrodzie. Panga to twór genetyczny stworzony na potrzeby szerokiego rynku konsumpcyjnego. Hoduje się ją głównie w Wietnamie w basenach. Odpowiednio się ją karmi, podając m.in. hormony wzrostu, tak by w krótkim czasie uzyskała odpowiedni gabaryt – mówiła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Agnieszka Piskała-Topczewska.

Dodatkowo, aby zabezpieczyć filety przed zepsuciem podczas długiego transportu, używa się polifosforanów. Substancje te, choć dopuszczone do użytku w przemyśle spożywczym, mogą negatywnie wpływać na zdrowie, prowadząc do zaburzeń metabolicznych i problemów z nerkami.

Produkty, w których znajdziesz tłuszcze trans

Czy panga jest zdrowa?

Pomimo swojej popularności, mięso pangi ma dość niską wartość odżywczą. Brakuje w nim cennych kwasów omega-3, które są jednym z głównych powodów, dla których dietetycy polecają spożywanie ryb.

Panga jest również dość uboga w witaminy i minerały. Filety z tej ryby zawierają jednak dużo białka – aż 15 g na 100 g produktu, co może być atrakcyjne dla osób dbających o linię.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. abcZdrowie.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka