Polacy się zajadają. W nadmiarze zwiększa ryzyko nadciśnienia, podnosi cholesterol

Salceson od pokoleń trafia na polskie stoły, a miłośników tego tradycyjnego wyrobu nie brakuje. Okazuje się jednak, że jest to najgorszy produkt mięsny na świecie zgodnie z rankingiem opublikowanym przez "TasteAtlas". Czy rzeczywiście? Kto nie powinien sięgać po ten produkt i czy znajdziemy w nim jakiekolwiek zdrowotne właściwości?

Choć Polacy go uwielbiają, został okrzyknięty najgorszym wyrobem mięsnym. Czy słusznie?Choć Polacy go uwielbiają, został okrzyknięty najgorszym wyrobem mięsnym. Czy słusznie?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najgorszy wyrób mięsny?

"TasteAtlas" wziął pod lupę 79 wyrobów mięsnych z różnych państw. Internauci oceniali poszczególne produkty i salceson zdecydowanej większości nie przypadł do gustu. Ranking pojawił się na portalu kulinarnym 1 grudnia br.

Salceson jest specyficzny zarówno pod względem smaku, jak i aromatu. Ten słynny w Polsce mięsny wyrób uzyskał 2,4 gwiazdki na pięć możliwych i zajął pierwsze miejsce jako najgorszy produkt tego typu.

Nie ulega wątpliwości, że salceson nie jest dla wszystkich. Powstaje z mięsa, podrobów, tłuszczu i przypraw. Znajdziemy w nim więc także głowizny, okrawki, skórki, a nawet krew. Pokrojony w plasterki najczęściej trafia na kanapki.

Naszpikowana chemią. Codziennie lądują na twoim stole

Wielu miłośników salcesonu nie zgodzi się z opinią internautów opublikowaną w "TasteAtlas". Choć smak to kwestia osobistych preferencji, warto przyjrzeć się jego właściwościom.

Właściwości salcesonu

Składniki salcesonu zawierają wiele składników odżywczych. Znajdziemy w nim białko, witaminę A, B, D i E oraz żelazo. Gotowanie mięsa pomaga zachować wiele z nich.

Warto jednak zauważyć, że salceson jest bardzo kaloryczny i zawiera tłuszcze nasycone oraz cholesterol, co niekorzystnie wpływa na zdrowie serca. Ponadto niektóre rodzaje salcesonu są napakowane sztucznymi dodatkami i konserwantami.

Wyroby mięsne często są też naszpikowane solą, by poprawić ich smak i wydłużyć trwałość produktu. Zbyt duża ilość sodu w diecie może prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi i zwiększenia ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.

Sięgając po salceson, warto więc zachować umiar. Osoby z wysokim poziomem cholesterolu czy nadciśnieniem powinny unikać przetworzonych produktów mięsnych.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka