Salceson - rodzaje, kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

Salceson to wyrób podrobowy, który cieszy się ogromną popularnością w Polsce. Zwykle składa się z głowizny, okrawków, krwi, bulionu oraz mieszanki przypraw (czosnku, kminku, pieprzu i majeranku). Najczęściej salceson spożywa się na kromce świeżego, wiejskiego chleba. Ile kalorii ma salceson? Czy salceson jest zdrowy?

Salceson to produkt wysokokaloryczny i wysokoenergetyczny.Salceson to produkt wysokokaloryczny i wysokoenergetyczny.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest salceson?

Salceson to rodzaj wyrobu podrobowego, składającego się z głowizny, okrawków, skórek, krwi, tłuszczu oraz przypraw. Do przygotowania salcesonu najczęściej używana jest głowizna pozyskiwana z tuszy wieprzowej, wołowej lub cielęcej.

Jest to mięso otrzymywane po oddzieleniu języka, oczu, uszu oraz mózgu od głowy zwierzęcia. Składniki na salceson są przyprawiane, peklowane, wkładane do osłonek (często żołądków lub pęcherzy), gotowane i kształtowane w pożądany rozmiar.

Rodzaje salcesonu

  • salceson czarny - tłuszcz, serce, mózg, nerki i skórki z tuszy wieprzowej pokrojone w kostkę, z dodatkiem krwi, bułki tartej, bulionu i przypraw,
  • salceson wiejski - wieprzowe nóżki, mózg, głowa oraz krew, z dodatkiem rosołu i przypraw,
  • salceson włoski - głowizna i skórki z tuszy wieprzowej, bulion, pieprz, czosnek i kminek,
  • salceson ozorkowy - ozorki wieprzowe po peklowaniu, skórki i krew, bulion, przyprawy,
  • salceson saksoński - głowina wieprzowa, krew, podroby, bulion, czosnek i kminek,
  • salceson brunszwicki - podroby i skórki wieprzowe, krew, bulion i przyprawy,
  • salceson podrobowy - śledziona, płuca, mózgi i żołądki wieprzowe, przyprawy.

Kalorie i wartości odżywcze salcesonu wieprzowego

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 plasterek)
Wartość energetyczna157 kcal44,0 kcal
Białko13,83 g3,87 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz10,90 g3,05 g
Tłuszcze nasycone3,40 g0,95 g
Tłuszcze jednonienasycone5,60 g1,57 g
Tłuszcze wielonienasycone1,13 g0,32 g
Cholesterol69,0 mg19,32 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów2,00 µg0,56 µg
Witamina B1 - tiamina0,02 mg0,01 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,12 mg0,03 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna0,44 mg0,12 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0 mg0 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,19 mg0,05 mg
Witamina B9 - kwas foliowy2,00 µg0,56 µg
Witamina B4 - cholina104 mg29,1 mg
Witamina B12 - kobalamina1,05 µg0,29 µg
Witamina A0 i.u.0 i.u.
Witamina A0 µg RAE0 µg RAE
Retinol0 µg0 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,25 mg0,07 mg
Witamina D0,90 µg0,25 µg
Witamina D37,0 i.u.10,36 i.u.
Witamina K3,40 µg0,95 µg
Wapń16,00 mg4,48 mg
Żelazo1,50 mg0,42 mg
Magnez9,00 mg2,52 mg
Fosfor56,0 mg15,68 mg
Potas31,0 mg8,68 mg
Sód941 mg263 mg
Cynk0,97 mg0,27 mg
Miedź0,12 mg0,03 mg
Mangan0 mg0 mg
Selen0,10 µg0,03 µg
Woda73,8 g20,7 g

Salceson a zdrowie

Salceson to produkt wysokokaloryczny i wysokoenergetyczny, zwykle spożywany w grubych plastrach, zawierających sporą ilość tłuszczu, pochodzącego ze skórek.

Salceson stanowi źródło białka zwierzęcego o dużej przyswajalności, tłuszczy nasyconych, ale również wielu witamin i składników odżywczych. Substancje te są w znacznej części wchłaniane przez organizm, wśród nich warto wymienić żelazo, cynk, kwas foliowy czy kolagen.

W składzie obecny jest również szereg witamin, takich jak witamina A, witaminy z grupy B, witamina D i E. Salceson pomimo wysokiej kaloryczności może być uznawany za produkt wartościowy, pod warunkiem, że spożywamy go od czasu do czasu i w rozsądnych ilościach.

Wyrób ma korzystny wpływ na poziom energii, kondycję kości, zębów, skóry i paznokci, oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego i odporność organizmu.

Salceson spożywany sporadycznie w towarzystwie chleba i warzyw nie wyrządzi krzywdy nawet osobom, które starają się zrzucić zbędne kilogramy. Najczęściej produkt pojawia się na świątecznych stołach lub w trakcie tradycyjnych wesel.

Salceson można kupić również w większości marketów spożywczych, ale wówczas dużą wątpliwość powinien wzbudzić skład produktu. Często poza potrzebnymi składnikami znajdziemy tam wiele konserwantów i stabilizatorów, które mają wpływ na kolor, smak i aromat.

Dodatkowo sztucznie przedłużają trwałość salcesonu, powstrzymując rozwój bakterii i pleśni. Szczególnie niekorzystny jest azotyn sodu (E250), który w organizmie może przekształcić się w związki rakotwórcze, a w większości ilości doprowadzić do zatrucia organizmu.

Zdecydowanie lepiej wybierać salceson robiony własnoręcznie lub ten z jak najkrótszym składem. Wędlinę najlepiej kupować w kawałku, przechowywać w papierze lub w pojemniku próżniowym.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka