Trwa ładowanie...

Polacy się zajadają. Zwiększa ryzyko nadciśnienia, cukrzycy, insulinooporności

 Paula Jakubasik
21.02.2023 11:43
Ketchup i musztarda mogą zwiększać ryzyko rozwoju nadciśnienia.
Ketchup i musztarda mogą zwiększać ryzyko rozwoju nadciśnienia. (Adobe Stock)

Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna, która dotyka co trzeciego Polaka. Niestety, wiele osób nie jest świadomych, że z ich zdrowiem nie wszytko jest w porządku. Do rozwoju nadciśnienia przyczynia się codzienna dieta, szczególnie ta obfitująca w tłuszcze nasycone, cukier i sól. Dwa ostatnie składniki znajdziemy w popularnych sosach. Lepiej na nie uważaj.

spis treści

1. Dieta zwiększająca ryzyko nadciśnienia

Nadciśnienie przez lata rozwija się bezobjawowo, zostaje wykryte przypadkowo podczas rutynowych badań lekarskich lub dopiero w momencie wystąpienia poważnych powikłań, jak udar mózgu czy zawał serca.

Ryzyko rozwoju nadciśnienia zwiększa dieta bogata w sól, cukier i czerwone mięso. Negatywny wpływ na organizm ma także przetworzona żywność, unikanie owoców i warzyw oraz niska aktywność fizyczna.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Wiele osób nie jest świadomych, że pozornie zdrowe produkty w rzeczywistości takie nie są. Nieświadomie włączamy je do codziennej diety, narażając się na niebezpieczne choroby. Chodzi m.in. o ketchup i musztardę, te sosy powinniśmy jeść zdecydowanie rzadziej lub przygotowywać je samodzielnie.

2. Sosy a nadciśnienie

Organizacja Blood Pressure z Wielkiej Brytanii zajęła stanowisko, zgodnie z którym musztarda i ketchup mogą zwiększać ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi. Jest to niepokojąca wiadomość, ponieważ sosy te mają wielu zwolenników i nie brakuje osób, które spożywają je codziennie.

Musztarda i ketchup zawierają cukier, sól i ocet, składniki, które w nadmiarze mają negatywny wpływ na wartości ciśnienia tętniczego krwi, poziom glukozy i ogólne samopoczucie.

W 100 g ketchupu znajdziemy nawet 35 gramów cukru i ponad 2 gramy soli, podobne wartości odżywcze ma także musztarda. Sosy wydają się niepozornym dodatkiem, który z pewnością nie wpłynie negatywnie na naszą wagę czy stan zdrowia. W rzeczywistości jednak produkty te zwiększają ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi, insulinooporności oraz cukrzycy typu 2, dlatego warto ograniczyć ich spożycie.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze