Polędwica w przyprawach
Polędwica w ziołach to z pewnością potrawa, do której będzie się wracać. Jej klasyczny, a jednocześnie tak oryginalny smak sprawia, że doznania są ogromne.
Składniki:
- 300 g polędwicy,
- 1/3 szklanki sosu sojowego,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/3 szklanki soku z cytryny,
- 1/4 szklanki sosu winegret,
- 3 łyżki suszonej bazylii,
- 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1/4 łyżeczki chili w proszku,
- 2 ząbki czosnku.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 184,33 kcal |
Białka | 12,75 g |
Węglowodany | 6,74 g |
Tłuszcze | 12,42 g |
Błonnik | 3,12 g |
Przygotowanie:
Najpierw zamarynuj mięso. Polędwicę umyj, osusz i odstaw. Resztę składników wymieszaj w miseczce – ząbki czosnku drobno posiekaj. Włóż w tę marynatę mięso i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne – wysmaruj cienką warstwą tłuszczu, aby mięso nie przywarło (najlepiej, gdyby została resztka marynaty). Zamarynowaną polędwicę podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy zbrązowieje, przełóż do naczynia i włóż do piekarnika na co najmniej 45 minut. Podawaj z opiekanymi ziemniakami i posiekaną cebulką.
Komentarz:
Oprócz mięsa, głównym składnikiem dania są zioła – źródło wielu ważnych dla organizmu substancji odżywczych.