Trwa ładowanie...

Polędwica w przyprawach

Avatar placeholder
15.03.2017 19:44
Polędwica w przyprawach
Polędwica w przyprawach

Polędwica w ziołach to z pewnością potrawa, do której będzie się wracać. Jej klasyczny, a jednocześnie tak oryginalny smak sprawia, że doznania są ogromne.

Składniki:

  • 300 g polędwicy,
  • 1/3 szklanki sosu sojowego,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/3 szklanki soku z cytryny,
  • 1/4 szklanki sosu winegret,
  • 3 łyżki suszonej bazylii,
  • 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku,
  • 2 ząbki czosnku.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie184,33 kcal
Białka12,75 g
Węglowodany6,74 g
Tłuszcze12,42 g
Błonnik3,12 g
Polędwica w ziołach
Polędwica w ziołach

Polędwica zasmażana w ziołach.

zobacz galerię
Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Przygotowanie:

Najpierw zamarynuj mięso. Polędwicę umyj, osusz i odstaw. Resztę składników wymieszaj w miseczce – ząbki czosnku drobno posiekaj. Włóż w tę marynatę mięso i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin. Rozgrzej piekarnik do 270 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne – wysmaruj cienką warstwą tłuszczu, aby mięso nie przywarło (najlepiej, gdyby została resztka marynaty). Zamarynowaną polędwicę podsmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Gdy zbrązowieje, przełóż do naczynia i włóż do piekarnika na co najmniej 45 minut. Podawaj z opiekanymi ziemniakami i posiekaną cebulką.

Komentarz:

Oprócz mięsa, głównym składnikiem dania są zioła – źródło wielu ważnych dla organizmu substancji odżywczych.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze