Polacy jedzą bez opamiętania. 5 produktów, które przyczyniają się do zakrzepicy
Codzienna dieta ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, jak również stan zdrowia i ryzyko rozwoju wielu poważnych chorób. Okazuje się, że istnieją produkty, które szczególnie przyczyniają się do gromadzenia złogów w naczyniach krwionośnych, co zakłóca mechanizmy krzepnięcia krwi i prowadzi do zakrzepicy żył głębokich. Na co należy uważać?
W tym artykule:
Śmiertelnie niebezpieczna choroba
Zakrzepica żył głębokich to powszechny skutek cukrzycy, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, nadciśnienia tętniczego krwi lub żylaków. Ta niebezpieczna choroba charakteryzuje się powstawaniem zakrzepów, które utrudniają, a nawet uniemożliwiają przepływ krwi.
Zakrzepica jest bardzo poważną chorobą, ponieważ może skutkować wystąpieniem niewydolności krążeniowej oraz zgonem. W związku z tym warto zawczasu wdrożyć działania profilaktyczne. Pomoże ruch, rezygnacja z używek, a także wprowadzenie pewnych zmian w naszym jadłospisie.
Negatywny wpływ na układ krążenia mają:
- produkty przetworzone - biały chleb, żywność paczkowana, fast foody, ciastka, frytki,
- napoje słodzone - gazowane i niegazowane,
- słodycze - ciastka, cukierki, wyroby cukiernicze, wafelki, batony,
- tłuszcze trans - niektóre margaryny, wyroby cukiernicze, sery topione, dania instant,
- czerwone i przetworzone mięso - kiełbasy, parówki, pasztety, konserwy, wędliny.
Udowodniono związek między częstym spożywaniem produktów słodzonych a zaburzeniami w układzie sercowo-naczyniowym, w tym zwiększonym ryzykiem rozwoju miażdżycy. Niezdrowa dieta prowadzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi, który następnie przyczynia się do wystąpienia zaburzeń w procesie krzepnięcia oraz krążenia krwi.
Zbyt wysoka glukoza sprzyja powstawaniu zakrzepów w żyłach, a także utrudnia ich naturalne rozpuszczanie. Podobny wpływ na układ krwionośny ma przetworzona żywność, która przyczynia się do wzrostu stężenia cholesterolu i odkładania się blaszek w żyłach i tętnicach.
Z tego względu dietetycy powtarzają, że codzienny jadłospis powinien opierać się na świeżych owocach i warzywach, produktach pełnoziarnistych, chudym mięsie, nabiale oraz strączkach. Znacznie lepszy wpływ na zdrowie mają również domowe obiady niż gotowe dania dostępne w supermarketach oraz pieczone samodzielnie ciasta bez dodatku tłuszczów trans, na bazie mąki pełnoziarnistej i orzechów niż gotowe wyroby cukiernicze.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.