Polscy naukowcy zbadali 10 rodzajów orzechów. Te są najzdrowsze

Orzechy słyną ze swoich zdrowotnych właściwości, które kochają serce, mózg, a także skóra. Są źródłem nienascyconych kwasów tłuszczowych i witamin. Mają też wiele cennych składników mineralnych, ale nie wszystkie można jeść bez ograniczeń. Ze względu na wysoką zawartość selenu zaleca się spożywanie tylko 3-4 orzechów brazylijskich dziennie.

Orzechy brazylijskie zawierają najwięcej magnezuOrzechy brazylijskie zawierają najwięcej magnezu
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Bomba cennych minerałów

Odpowiedź znaleźli naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Zbadali dziesięć rodzajów orzechów pod kątem zawartości wapnia, potasu, magnezu, selenu i cynku.

Autorzy badania zaznaczają, że orzechy to bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E i składników mineralnych. Ich regularne spożywanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy i nerwowy.

Co konkretnie odkryli naukowcy? Wyniki badań, ktore zostały opublikowane w czasopiśmie "Foods" wykazały, że wszystkie rodzaje orzechów są źródłem magnezu. Różnią się natomiast zawartością innych składników mineralnych. Osiem rodzajów może być uznanych za źródło potasu, sześć - cynku, ale już tylko cztery - selenu. Najbardziej zaskakujące odkrycie dotyczy wapnia - jego źródłem są tylko migdały.

Dlaczego powinniśmy namaczać orzechy przed jedzeniem?

Migdały jako jedyne z orzechów są źródłem wapnia
Migdały jako jedyne z orzechów są źródłem wapnia © Getty Images

Najwięcej potasu jest w pistacjach (15730,5 mg/kg), a magnezu i selenu w orzechach brazylijskich (10 509,2 mg/kg i 4348,7 μg/kg). Z kolei orzeszki piniowe biją na głowę resztę pod względem zawartości cynku (72,4 mg/kg).

Toksyczne pierwiastki w orzechach

Naukowcy z UM w Białymstoku badali także bezpieczeństwo spożywania orzechów pod względem zawartości pierwiastków toksycznych. Wyniki zostały opublikowane w czaspiśmie "Nutrients".

Stwierdzili obecność arsenu, kadmu, rtęci, a nawet przekroczeń maksymalnej dopuszczalnej zawartości ołowiu w niektórych próbach różnych rodzajów orzechów. Wykazali jednak, że spożywanie standardowej porcji orzechów nie stwarza ryzyka zdrowotnego.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania orzechów przewyższają potencjalne zagrożenie z powodu obecności badanych zanieczyszczeń. Zalecana porcja orzechów to około 35-40 gramów dziennie (tzw. "garść"), z wyjątkiem orzechów brazylijskich – ze względu na wysoką zawartość selenu zaleca się spożywanie 3-4 orzechów dziennie, ponieważ nadmiar selenu może wywoływać efekty toksyczne.

Katarzyna Prus, dzienniarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka