Jedząc regularnie orzechy unikniesz nadwagi i otyłości. Nowe badania

Najnowsze badania wskazują, że osoby, które regularnie jedzą orzechy, są w dużo mniejszym stopniu narażone na nadwagę i otyłość. Eksperci wskazują także, że orzechy mogą być doskonałym i znacznie zdrowszym zamiennikiem dla tłuszczu zwierzęcego.

Orzechy jedzone regularnie zmniejszają ryzyko wystąpienia otyłości i nadwagi Orzechy jedzone regularnie zmniejszają ryzyko wystąpienia otyłości i nadwagi
Źródło zdjęć: © 123rf

Okazuje się, że spożywając często tę zdrową przekąskę, mamy o 5 proc. mniejsze ryzyko przytycia w porównaniu do sytuacji, w której nie jedlibyśmy orzechów wcale.

Zobacz także:

Badacze odkryli, że uczestnicy eksperymentu przytyli przeciętnie ponad 2 kg w ciągu 5 lat, natomiast osoby, które chętnie sięgały po orzechy, zyskały znacznie mniej na wadze.

Dlaczego powinniśmy namaczać orzechy przed jedzeniem?

Dr Joan Sabaté, który jest szefem zespołu naukowego prowadzącego badania powiedział: "Spożywajcie chętnie i w dużych ilościach orzechy. Włączajcie je do swoich codziennych posiłków i zastąpcie orzechami tłuszcze zwierzęce. Są one tak samo sycące".

Naukowcy z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem zbadali diety oraz wagę 373 tys. osób w wieku od 25 do 70 lat z 10 europejskich krajów.

Wielu sądzi, że jedzenie orzechów sprawia, że szybciej tyjemy z uwagi na dużą zawartość tłuszczu. Dr Sabaté zgadza się z tym, ale podkreśla, że na jego określony poziom składają się w zdecydowanej większości te zdrowe tłuszcze. Zawartość tłuszczów nasyconych w orzechach wynosi średnio 1,5 g.

Ekspert dodał także, że zawierają one sporą dawkę protein, witamin i minerałów, które zwiększą energię. "To oznacza dla mnie, że orzechy nie powodują tycia" - zaznaczył dr Sabaté. Jego wcześniejsze badania wykazały także, że orzechy dobrze wpływają na zdrowie osób w podeszłym wieku.

Orzeszki ziemne, migdały, orzechy laskowe, pistacje oraz orzechy włoskie, to rodzaje orzechów, które były brane pod uwagę w badaniach. Raport z badań został opublikowany w European Journal of Nutrition.

Źródła

  1. dailymail.co.uk

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka