Dlaczego warto jeść orzechy pekan?
Orzechy stanowią bardzo wartościowy dodatek w diecie. Są cennym źródłem m.in. nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę mózgu.
W naszym kraju coraz większą popularnością cieszą się orzechy pekan. Jakie mają właściwości i dlaczego warto je jeść?
Obejrzyj galerię
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Leczy bóle reumatyczne i chroni przed artretyzmem. Prawdopodobnie masz w kuchni
Jak wyglądają orzechy pekan?
Orzechy pekan to owoce orzesznika jadalnego. Drzewo to naturalnie występuje w Ameryce Północnej. Owocuje co dwa lata.
Owocem orzesznika jest nibypestkowiec. Mięsista warstwa owocni powstaje z okrywy, która otacza owoc właściwy – orzech. Jadalną częścią jest nasiono znajdujące się w gładkiej, błyszczącej łupinie.
Orzechy pekan wyglądem przypominają nieco orzechy włoskie.
Wartości odżywcze orzechów pekan
Pekany podobnie jak inne orzechy są bardzo kaloryczne. 100 g orzechów to 691 kcal. Mają też bardzo wysoką zawartość tłuszczu – 72 g w 100 g. Większość z nich stanowią jednak te ''dobre'' tłuszcze nienasycone. Jeden orzech to ok. 31 kcal i mnóstwo składników odżywczych.
Orzechy pekan są bogate w magnez, żelazo, mangan, cynk, fosfor, potas, witaminy K i E oraz kwas foliowy. Cennym składnikiem jest kwas elagenowy – polifenol, który wzmacnia układ odpornościowy.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: Przełom w zapobieganiu chorobie Alzheimera. Możemy ochronić się tanim kosztem
Orzechy pekan zapobiegają nowotworom
Pekany ze względu na dużą zawartość antyoksydantów są polecane w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Regularne ich spożywanie wzmacnia układ odpornościowy, poprawia metabolizm i obniża poziom złego cholesterolu we krwi.
Wypróbuj: Dotknij językiem podniebienia i oddychaj przez minutę. Prosty sposób na odstresowanie
Poprawiają wzrok i są dobre dla serca
Orzechy pekan bogate są w luteinę i zeaksantynę, które mają dobry wpływ na narząd wzroku. Ponadto zawierają duże dawki witaminy E, która przyczynia się do zachowania młodego i zdrowego wyglądu skóry.
Wzmacnia też włosy i paznokcie.
W orzechach pekan znajdują się duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które pozytywnie wpływają na układ krążenia.
Szczególnie polecane są dla osób mających problemy z nadciśnieniem.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Dowiedz się więcej: Nietypowy sposób, żeby sprawdzić ryzyko chorób krążenia
Kilka ciekawostek
Orzesznik jadalny może być uprawiany w Polsce. Do wyboru są odmiany ''Devore'' lub ''Gibson'', które są odporne na niskie temperatury.
Orzechy można spożywać na surowo lub jako dodatek do sałatek czy koktajli. Warto jednak moczyć je przez kilka godzin w wodzie. Dzięki temu składniki w nich zawarte będą lepiej przyswajalne dla naszego organizmu.
Orzechy pekan mogą wywoływać reakcje alergiczne, szczególnie u osób uczulonych na inne typy orzechów.