Polski klasyk podbija świat. Deser zajął 2. miejsce w zestawieniu
Każdy z nas ma swoje ulubione ciasto, w końcu smak to bardzo subiektywna kwestia. Użytkownicy serwisu Taste Atlas jednogłośnie stwierdzili, że jednym z najlepszych wypieków świata jest nasz polski sernik.
1. Polska na podium najlepszych ciast świata
Taste Atlas to pewnego rodzaju przewodnik kulinarny. Serwis gromadzi informacje o potrawach oraz restauracjach z całego świata i na podstawie opinii użytkowników tworzy ranking tych najsmaczniejszych, oraz najgorszych.
W zestawieniu najlepszych ciast świata sernik zajął drugie miejsce. Lepsze okazało się jedynie szwedzkie ciasto czekoladowe o nazwie kladdkaka. Tuż po tradycyjnym polskim wyrobie podium zamyka rosyjski miodownik.
Polski sernik wyprzedził sernik japoński (6. miejsce), nowojorski (9. miejsce) oraz baskijski (17. miejsce), który przez wiele osób uznawany jest za najlepszy na świecie. Nie tym razem, bo polskie ciasto zachwyciło użytkowników serwisu Taste Atlas.
Dla wielu osób ciekawym faktem okaże się, że portal nie określił jednoznacznie, jak powinien wyglądać sernik w naszym kraju. Choć podstawę stanowi twaróg, jaja i cukier, ciasto może wyglądać różnie.
W opisie zamieszczonym przez Taste Atlas możemy przeczytać, że sernik może być podany z owocami, galaretką lub charakterystyczną kratką z kruchego ciasta. Spód może być wykonany z kruchego ciasta i właśnie w ten sposób najczęściej go przyrządzamy.
2. Czy sernik jest zdrowy?
Delikatne i puszyste ciasto bez wątpienia wielu osobom przypada do gustu, ale czy ten deser jest zdrowy? Zdecydowanie jest dobrym źródłem białka, zawiera też magnez, fosfor i witamin z grupy B oraz witaminy A i D.
Warto jednak mieć na uwadze, że sernik pokrywa minimalną dzienną porcję zapotrzebowania na składniki odżywcze. Dodatkowo ciasto zdecydowanie nie jest dietetycznym wyborem i zawiera spore ilości cukru.
Oczywiście można pokusić się o przygotowanie dietetycznej wersji polskiego klasyku. Podstawę stanowi wtedy chudy twaróg lub jogurt i nie dodaje się cukru. Ciasto można wzbogacić zdrowymi dodatkami, jak nasiona chia.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl