Polski superowoc o wielkiej mocy. Chroni przed miażdżycą, rakiem
Ma mało kalorii i mnóstwo witamin. Mini kiwi można już spokojnie zaliczyć do superfoods, po które warto sięgać jak najczęściej. Świetnie działa na jelita i chroni przed miażdżycą, a na tym jego możliwości wcale się nie kończą.
1. Mini owoc rośnie w siłę
Mały kuzyn kiwi to prawdziwa bomba witamin. Nic więc dziwnego, że te niepozorne owoce cieszą się coraz większą popularnością. Polacy wciąż jednak za mało je doceniają.
Mini kiwi należy do owoców jagodowych i podobnie jak one, ma niewiele kalorii i mnóstwo wartości odżywczych.
Pod względem zdrowotnym to prawdziwy mocarz. Owoce zawierają: polifenole (o silnym działaniu przeciwnowotworowym), witaminę C (100 g mini kiwi pokrywa aż 70 proc. dziennego zapotrzebowania), witaminę E (znajduje się jej znacznie więcej niż w kiwi), błonnik (wspomaga pracę przewodu pokarmowego, chroni przed rakiem jelita grubego).
Mini kiwi jest też najbogatszym źródłem kluczowej dla oczu luteiny i może się pochwalić rekordowym poziomem inozytolu, czyli witaminy B8 (nawet 982 mg na 100 g owoców).
To także źródło witamin z grupy B.
2. Na miażdżycę i trawienie
Mini kiwi warto włączyć do codziennej diety z wielu powodów. Dieta bogata w te owoce może m.in. wspomagać profilaktykę miażdżycy. To zasługa luteiny, której działanie reguluje poziom cholesterolu, a tym samym zmniejsza ryzyko zawału czy udaru.
Na tym jednak nie koniec. Korzystne efekty dotyczą też wspomagania trawienia. Znaczenie ma w tym przypadku jednak nie tylko błonnik, ale też enzym - aktynidyna, która wspomaga trawienie białek.
Mini kiwi ma również działanie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne, chroniąc tym samym przed chorobami cywilizacyjnymi, w tym nowotworami.
Z kolei dzięki zawartości inozytolu, może pomagać w kontroli glikemii, a także zwiększeniu wrażliwości komórek na insulinę.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl