Polskie produkty obniżające poziom cholesterolu (WIDEO)
Nie tylko leki obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Zamiast po nie sięgać, wykorzystaj naturalną moc jedzenia. Nie musisz wydawać połowy wypłaty. Te produkty żywnościowe pochodzą z Polski. Są nie tylko łatwo dostępne, ale i tanie.
Po pierwsze, owoce. Cholesterol obniżymy spożywając jabłka. Zawarte w nich pektyny oczyszczają tętnice z cholesterolowych złogów. Wystarczy jedno jabłko dziennie, by obniżyć ryzyko wystąpienia zawału. Na cholesterol działa także aronia. Sok z tych owoców to źródło antyoksydantów. Hamują one odkładanie się cholesterolu w żyłach i tętnicach.
Po drugie, owies. Zawiera on duże ilości błonnika, dzięki czemu z organizmu szybciej usuwane są kwasy żółciowe. Włókno pokarmowe opóźnia również wchłanianie tłuszczów.
Po trzecie, kasze. W kaszy gryczanej znajdziemy antyoksydanty chroniące cały układ krążenia. Kasza jaglana to źródło lecytyny, która hamuje powstawanie zakrzepów.
Po czwarte, warzywa. Marchew, fasola, kapusta i groch to bogactwo błonnika. Zawierają też moc witamin, na przykład witaminę C, która usuwa zły cholesterol z naszych żył i tętnic.
Po piąte, ryby z polskiego morza. Dorsz, makrela i śledź to ryby zawierające zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3. Nie tylko obniżają one poziom cholesterolu, ale także podwyższają poziom tego dobrego. Najlepsze dla naszego zdrowia są ryby pieczone w piekarniku lub gotowane na parze.
Po szóste, zioła. Babka płesznik, kozieradka i mniszek lekarski to zioła, których aktywne substancje zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Spożywajmy je regularnie.