Trwa ładowanie...

Polskie produkty obniżające poziom cholesterolu (WIDEO)

 Magdalena Bury
25.11.2019 19:37

Nie tylko leki obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Zamiast po nie sięgać, wykorzystaj naturalną moc jedzenia. Nie musisz wydawać połowy wypłaty. Te produkty żywnościowe pochodzą z Polski. Są nie tylko łatwo dostępne, ale i tanie.

Po pierwsze, owoce. Cholesterol obniżymy spożywając jabłka. Zawarte w nich pektyny oczyszczają tętnice z cholesterolowych złogów. Wystarczy jedno jabłko dziennie, by obniżyć ryzyko wystąpienia zawału. Na cholesterol działa także aronia. Sok z tych owoców to źródło antyoksydantów. Hamują one odkładanie się cholesterolu w żyłach i tętnicach.

Po drugie, owies. Zawiera on duże ilości błonnika, dzięki czemu z organizmu szybciej usuwane są kwasy żółciowe. Włókno pokarmowe opóźnia również wchłanianie tłuszczów.

Po trzecie, kasze. W kaszy gryczanej znajdziemy antyoksydanty chroniące cały układ krążenia. Kasza jaglana to źródło lecytyny, która hamuje powstawanie zakrzepów.

Po czwarte, warzywa. Marchew, fasola, kapusta i groch to bogactwo błonnika. Zawierają też moc witamin, na przykład witaminę C, która usuwa zły cholesterol z naszych żył i tętnic.

Po piąte, ryby z polskiego morza. Dorsz, makrela i śledź to ryby zawierające zdrowe kwasy tłuszczowe Omega-3. Nie tylko obniżają one poziom cholesterolu, ale także podwyższają poziom tego dobrego. Najlepsze dla naszego zdrowia są ryby pieczone w piekarniku lub gotowane na parze.

Po szóste, zioła. Babka płesznik, kozieradka i mniszek lekarski to zioła, których aktywne substancje zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Spożywajmy je regularnie.

Zobacz również:

Zobacz też:

Czy twój partner potrafi zająć się dzieckiem?

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze