Polacy się zajadają. Dla zdrowia to najgorszy wybór

Makaron to niezwykle popularny produkt, który znajdziemy praktycznie w każdej kuchni. Możliwości jego wykorzystania są ogromne, a w sklepach możemy znaleźć mnóstwo kształtów i rodzajów. Który makaron jest jednak najzdrowszy, a jakiego lepiej unikać?

Który makaron jest najgorszy?Który makaron jest najgorszy?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najzdrowszy makaron

Wszechstronność makaronu sprawia, że często trafia na nasze talerze. Wydaje się, że w kształtach i rodzajach można przebierać bez końca, ale po który makaron warto sięgać?

Spośród różnych rodzajów makaron pełnoziarnisty uważany jest za najzdrowszą opcję, która zapewnia szereg korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim cechuje go wyższa zawartość błonnika, który jest niezbędny dla zdrowia układu trawiennego.

Błonnik zapewnia uczucie sytości, zapobiega zaparciom, dzięki czemu chroni przed rakiem jelita grubego, a także może pomóc regulować poziom cukru we krwi. Jest także skuteczny w kontrolowaniu wagi ciała, gdyż zapobiega podjadaniu.

Makaron pełnoziarnisty zawiera więcej witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B (kwas foliowy, niacyna i ryboflawina), żelaza, magnezu i cynku w porównaniu do innych rodzajów.

Wysoka zawartość błonnika i składniki odżywcze mogą pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, a tym samym poprawić zdrowie serca. Makaron pełnoziarnisty ma zazwyczaj niższy indeks glikemiczny, więc jest lepszą opcją dla osób cierpiących na cukrzycę lub insulinooporność.

Nie każdy rodzaj makaronu oferuje takie same korzyści
Nie każdy rodzaj makaronu oferuje takie same korzyści © Pixabay

Należy pamiętać, że chociaż makaron pełnoziarnisty jest najzdrowszą opcją, kontrola porcji i składniki, z którymi go łączymy, są niezwykle ważne.

Tych rodzajów lepiej unikać

Najmniej zdrowym wyborem są makarony powstające z rafinowanej mąki pszennej. Oferują mniej korzyści w porównaniu do makaronów pełnoziarnistych i są pozbawione wartościowych składników odżywczych.

Warto unikać tradycyjnego białego makaronu ze względu na niską zawartość błonnika. Jest mniej sycący, co może prowadzić do zwiększonego spożycia. Brakuje w nim także niezbędnych składników odżywczych.

Makaron z rafinowanej mąki często ma też wyższy indeks glikemiczny w porównaniu do makaronu pełnoziarnistego, co może prowadzić do skoków poziomu cukru we krwi.

W trosce o wagę lepiej też unikać makaronu jajecznego. Choć z natury nie jest "niezdrowy", ale w pewnych okolicznościach warto z niego zrezygnować. Jajka zwiększają kaloryczność produktu, więc nie sprawdzi się na diecie odchudzającej.

Dlatego następnym razem, gdy będziesz mieć ochotę na rosół lub zupę pomidorową - postaw na makaron pełnoziarnisty.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka