Pomysł na obiad – kubański arroz congri
Kuchnia kubańska nie jest zbyt dobrze znana. Właściwie pierwsze co przychodzi nam na myśl, jeśli chodzi o kulinarne tradycje tej wyspy to mojito. My jednak mamy inną propozycję. Klasycznym kubańskim daniem jest arroz congi, czyli ryż z czarną fasolą. W zależności od regionu, przyrządza się je na różne sposoby.
1. Kubański kociołek pełen smaku i zdrowia
Ryż i czarna fasolka, połączone z warzywami i aromatycznymi przyprawami, tworzą smaczną i sycącą potrawę. Arroz congi można jeść jako samodzielne danie lub podać je razem z sałatką i pieczonym mięsem.
Ryż dostarcza naszemu organizmowi węglowodanów złożonych, które stanowią doskonałe źródło energii. Ponadto znajdziemy w nim potas, który reguluje ciśnienie krwi, wspierający pracę układu nerwowego magnez oraz cynk. Do tego witamina E, witaminy z grupy B oraz dużo błonnika.
Błonnik jest zawarty również w czarnej fasoli. Poza tym ta roślina jest bogata w białko i oraz witaminy i minerały, takie jak witamina A, wapń, żelazo, mangan, kwas foliowy. Czarna fasola zawiera również wiele flawonoidów, które wykazują zdolności antyoksydacyjne. Jest też dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.
1.1.
1.2. Składniki (na 3-4 osoby):
- puszka czarnej fasoli,
- 2/3 szklanki ryżu basmati,
- 1/2 papryki słodkiej np. żółtej,
- średnia cebula,
- 250 ml passaty,
- 2 ząbki czosnku,
- świeża kolendra,
- papryczka jalapeno,
- sok z limonki,
- oliwa z oliwek,
- mielony kmin rzymski, oregano, pieprz, sól.
Cebulę, jalapeno i paprykę pokrój w drobną kostkę. W dużym rondlu lub garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej warzywa. Potem dolej passatę i wsyp ryż. Dolej pół szklanki wody i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Jeśli płyn się wchłonie, uzupełnij wodę. Dodaj przyprawy – kmin rzymski, pieprz, oregano, zmiażdżony czosnek i sól.
Duś przez ok. 10 minut, sprawdzając co jakiś czas czy ryż się nie przypala. Kiedy ryż jest już miękki, dodaj czarną fasolę wraz zalewą, posiekaną kolendrę i sok z limonki. Wymieszaj całość, podduś jeszcze przez chwilę, aż płyn odparuje. Potem zdejmij z gazu, przykryj pokrywką i pozostaw na ok. 10 minut.