Trwa ładowanie...

Pomysł na obiad – kubański arroz congri

Avatar placeholder
10.07.2016 16:11
Pomysł na obiad – kubański arroz congri
Pomysł na obiad – kubański arroz congri (123RF)

Kuchnia kubańska nie jest zbyt dobrze znana. Właściwie pierwsze co przychodzi nam na myśl, jeśli chodzi o kulinarne tradycje tej wyspy to mojito. My jednak mamy inną propozycję. Klasycznym kubańskim daniem jest arroz congi, czyli ryż z czarną fasolą. W zależności od regionu, przyrządza się je na różne sposoby.

1. Kubański kociołek pełen smaku i zdrowia

Ryż i czarna fasolka, połączone z warzywami i aromatycznymi przyprawami, tworzą smaczną i sycącą potrawę. Arroz congi można jeść jako samodzielne danie lub podać je razem z sałatką i pieczonym mięsem.

Ryż dostarcza naszemu organizmowi węglowodanów złożonych, które stanowią doskonałe źródło energii. Ponadto znajdziemy w nim potas, który reguluje ciśnienie krwi, wspierający pracę układu nerwowego magnez oraz cynk. Do tego witamina E, witaminy z grupy B oraz dużo błonnika.

Błonnik jest zawarty również w czarnej fasoli. Poza tym ta roślina jest bogata w białko i  oraz witaminy i minerały, takie jak witamina A, wapń, żelazo, mangan, kwas foliowy. Czarna fasola zawiera również wiele flawonoidów, które wykazują zdolności antyoksydacyjne. Jest też dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
123RF/ Arroz congri
123RF/ Arroz congri

1.1.

1.2. Składniki (na 3-4 osoby):

  • puszka czarnej fasoli,
  • 2/3 szklanki ryżu basmati,
  • 1/2 papryki słodkiej np. żółtej,
  • średnia cebula,
  • 250 ml passaty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • świeża kolendra,
  • papryczka jalapeno,
  • sok z limonki,
  • oliwa z oliwek,
  • mielony kmin rzymski, oregano, pieprz, sól.

Cebulę, jalapeno i paprykę pokrój w drobną kostkę. W dużym rondlu lub garnku rozgrzej oliwę i zeszklij na niej warzywa. Potem dolej passatę i wsyp ryż. Dolej pół szklanki wody i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Jeśli płyn się wchłonie, uzupełnij wodę. Dodaj przyprawy – kmin rzymski, pieprz, oregano, zmiażdżony czosnek i sól.

Duś przez ok. 10 minut, sprawdzając co jakiś czas czy ryż się nie przypala. Kiedy ryż jest już miękki, dodaj czarną fasolę wraz zalewą, posiekaną kolendrę i sok z limonki. Wymieszaj całość, podduś jeszcze przez chwilę, aż płyn odparuje. Potem zdejmij z gazu, przykryj pokrywką i pozostaw na ok. 10 minut.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze