Kmin rzymski - odchudzanie, lecznicze właściwości, na co dzień
Próbujesz schudnąć? Zamiast łykać suplementy, sięgnij po przyprawy. Naukowcy wykazali, że kmin rzymski pomaga w spalaniu tłuszczu. Wystarczy jedna łyżeczka kuminu dziennie, by schudnąć i w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu.
1. Właściwości kminu rzymskiego
Irańscy badacze wzięli pod lupę aromatyczny kumin, który często stosuje się w kuchni arabskiej. W eksperymencie wzięło udział 88 osób z nadwagą i otyłością. Przez trzy miesiące wszyscy uczestnicy byli pod opieką dietetyków i jedli o 500 kalorii mniej niż dotychczas. Badacze podzielili ich jednak na dwie grupy. Część osób dodatkowo każdego dnia spożywała jedną łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego w swoich daniach.
Po trzech miesiącach okazało się, że osoby, które codziennie stosowały kmin rzymski, schudły ponad kilogram więcej od pozostałych. Co więcej, dzięki aromatycznej przyprawie straciły więcej tkanki tłuszczowej – aż 14,6 proc. (pozostali zaledwie 4,9 proc.).
Na tym jednak nie kończą się zalety regularnego spożywania kminu rzymskiego. U uczestników, którzy jedli łyżeczkę przyprawy dziennie, poziom trójglicerydów spadł o 23 punkty (u pozostałych o 5 punktów). Zmniejszył się również poziom „złego” cholesterolu LDL.
2. Lecznicze właściwości
Właściwości kminu rzymskiego to zasługa bogactwa fitosteroli, które pomagają w obniżaniu poziomu cholesterolu. Jak inne ostre przyprawy, kmin rzymski pobudza metabolizm i przyspiesza procesy odchudzania.
Naukowcy wciąż badają, w jaki sposób przyprawa pomaga schudnąć. Od dawna wiadomo jednak, że kmin rzymski pomaga przy dolegliwościach trawiennych – łagodzi wzdęcia, zmniejsza niestrawność i leczy biegunki.
Olejki eteryczne znajdujące się w nasionach kminu rzymskiego pomagają w zwalczaniu sezonowych infekcji wirusowych. Zawierają witaminę C oraz żelazo, wzmacniające odporność organizmu i pozwalające szybko pozbyć się przeziębienia.
Warto wiedzieć
3. Kmin rzymski na co dzień
Jeśli jeszcze nie próbowałeś kminu rzymskiego, czas to zmienić. Aromatyczne ziarenka kminy rzymskiego można kupić w całości lub sięgnąć po mieloną przyprawę. Jej charakterystyczny smak i zapach świetnie komponuje się z wieloma daniami.
Do czego dodawać kmin rzymski? W internecie łatwo odnaleźć przepisy z kminem rzymskim. Arabska przyprawa pasuje do grillowanych warzyw, pieczonych ziemniaków, hummusu, zup, gulaszy, curry oraz mięs (zwłaszcza jagnięciny, wieprzowiny, kurczaka). Warto dodać szczyptę do ryżu, kaszy kuskus lub bulguru, by nadać im orientalną nutę zapachową.
4. Ile kalorii ma kmin rzymski?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 2 g (1 łyżeczka, cały) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 375 kcal | 7,88 kcal |
Białko | 17,81 g | 0,37 g |
Węglowodany | 44,2 g | 0,93 g |
Cukier | 2,25 g | 0,05 g |
Błonnik | 10,50 g | 0,22 g |
Tłuszcz | 22,3 g | 0,47 g |
Tłuszcze nasycone | 1,54 g | 0,03 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 14,04 g | 0,30 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 3,28 g | 0,07 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 7,70 mg | 0,16 mg |