3 z 5Kiwi wspomaga rozwój dziecka
Miedź obecna w kiwi jest szczególnie dobra dla dzieci. Wspomaga rozwój mózgu oraz produkcję czerwonych krwinek, a także buduje odporność. Owoc jest również bogaty w witaminę B6, która wspomaga system immunologiczny oraz jest ważna dla zdrowia płodu i ciężarnych lub karmiących kobiet.
Kwas foliowy chroni z kolei przed defektami urodzeniowymi, chorobami serca i rakiem. Odpowiednia ilość błonnika powoduje, że przewód pokarmowy działa bez problemów, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zapalenia uchyłków i występowania czynników rakotwórczych. Antyoksydanty zawarte w owocach neutralizują wolne rodniki, które niszczą komórki organizmu, powodując stan zapalny i przyczyniając się do powstawania nowotworów. Mimo to kiwi trzeba jeść z rozwagą, ponieważ zawiera fruktozę, która w zbyt dużych ilościach może być szkodliwa dla zdrowia.
Nasiona kiwi są świetnym źródłem kwasów omega-3, które mogą zredukować ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, udaru, pomóc w zabieganiu ADHD, autyzmu i innych chorób rozwojowych u dzieci.
Badania pokazały również, że owoc odgrywa znaczną rolę w walce z astmą i problemami z oddychaniem, np. z chrapaniem.
Redakcja poleca: Niszczy nerki, zwiększa ryzyko cukrzycy. Wciąż gości na polskich stołach