Post przerywany (dieta IF) - rodzaje, zasady, zalety, przeciwwskazania

Post przerywany (dieta IF) to model żywieniowy, który cieszy się coraz większą popularnością. Polega na spożywaniu posiłków jedynie w określonym przedziale czasowym lub ograniczeniu kalorii w konkretne dni tygodnia. Post przerywany wymaga przestrzegania kilku zasad, ale pozwala na większą swobodę w porównaniu do diet odchudzających. Jakie zalety i wady ma post przerywany?

Post przerywany (dieta IF) - to naprzemienne okresy postu i jedzenia.Post przerywany (dieta IF) - to naprzemienne okresy postu i jedzenia.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paula Komendarczuk

Co to jest post przerywany?

Post przerywany (Intermittent fasting, dieta IF) to model żywienia, który polega na czasowym ograniczaniu jedzenia. Składa się z dwóch faz, które wyznaczają czas spożywania pokarmów.

W trakcie okna żywieniowego należy zjeść wszystkie zaplanowane posiłki i przyjąć odpowiednią ilość kalorii, a podczas postu powstrzymać się od jedzenia i pić wyłącznie wodę, herbatę lub czarną kawę.

Najpopularniejsze rodzaje postu przerywanego

Post przerywany 16:8 to tzw. model TRF, który polega na wyznaczeniu pory jedzenia w trakcie dnia. Zwykle jest to 8 godzin okna żywieniowego i 16 godzin postu. Cykl ten powtarza się w każdy dzień tygodnia.

Post przerywany 5:2 to tzw. model ADF, który wyznacza dni powstrzymywania się od jedzenia i dni, kiedy dozwolone jest spożywanie posiłków bez okna żywieniowego. 5:2 oznacza, że dwa razy w tygodniu odbywamy 24-godzinne posty, które powinny być oddzielone dniem jedzenia bez restrykcji kalorycznych i produktowych. W trakcie postu można spożyć dziennie 500-600 kcal w 1 lub 2 posiłkach.

Post przerywany 20:4, 18:6 lub 14:10 to dieta IF na takich samych zasadach, jak post 16:8. Różni się jedynie długością okna żywieniowego, którą dostosowuje się indywidualnie do trybu życia.

Post naprzemienny polega na powtarzaniu dnia postu i dnia, podczas którego jemy normalnie. Poszczenie polega na spożywaniu 500 kcal, z czego 200 powinno pochodzić z białek. Natomiast zwyczajny dzień jedzenia pozwala na spożywanie dowolnych posiłków, ale bez przekraczania dziennego zapotrzebowania organizmu na kalorie.

Metoda jedz-przerwij-jedz to 24-godzinny post, który odbywa się 1-2 razy w tygodniu. Rozpoczyna się o dowolnej porze dnia, na przykład od śniadania do śniadania. Ten rodzaj postu jest zbliżony do metody 5:2, ale różni się tym, że w trakcie postu dozwolone jest wyłącznie picie bezkalorycznych napojów.

Zasady postu przerywanego

Zasady diety IF są łatwe do zapamiętania, wystarczy kontrolować czas i spożywać posiłki wyłącznie w trakcie okna żywieniowego, a o określonej godzinie zaprzestać jedzenia.

To właśnie ścisły podział jest podstawą postu Intermittent Fasting. Przyjmuje się, że okno żywieniowe jest przyzwoleniem do jedzenia dowolnych pokarmów, choć powinny być one zbilansowane i wartościowe dla organizmu.

Nie zaleca się picia alkoholu, jedzenia tłustego mięsa, żywności przetworzonej, słodyczy i tłuszczu, takiego jak masło, smalec, olej kokosowy czy palmowy.

W codziennej diecie powinien znaleźć się chudy nabiał i mięso, strączki, pełnoziarniste zboża, owoce i warzywa oraz źródła tłuszczu: oliwa z oliwek, pestki, orzechy, awokado czy olej rzepakowy.

Przeciwwskazania do stosowania postu przerywanego

Model żywieniowy IF nie jest zalecany w następujących przypadkach:

Zalety postu przerywanego

Uważa się, że dieta IF skutkuje spadkiem masy ciała, sprzyja oczyszczaniu i detoksykacji organizmu. Pozostałe korzyści to poprawa zdolności koncentracji i zapamiętywania, spadek stężenia glukozy i insuliny we krwi, przyspieszenie metabolizmu oraz obniżenie poziomu cholesterolu.

Post przerywany ma również wiele zalet, ponieważ nie jest dietą wymagającą jedzenia co 2-3 godziny, co dla wielu osób jest niemożliwe ze względu na rodzaj wykonywanej pracy.

Dieta IF jest też odpowiednia dla osób, które nie jedzą śniadań i mają większy apetyt w późniejszych porach dnia. Post przeciwdziała podjadaniu i pozwala na kontrolowanie masy ciała bez liczenia kalorii.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka