Postawią wątrobę na nogi. Chronią przed skutkami picia alkoholu
Alkohol to najwiekszy wróg wątroby. Pity regularnie i w nadmiernych ilościach prowadzi do poważnych uszkodzeń, z których wyjść nie jest tak łatwo. Pomocne w niewelowaniu szkodliwych skutków jakie wyrządza alkohol, mogą się okazać cytrusy, a konkretnie - grejpfruty. Jak to możliwe?
1. Cytrusy zbawienne dla wątroby
Owoce cytrusowe to prawdziwa bomba witamin i przeciwutleniaczy, więc w codziennej diecie na pewno nie powinno ich zabraknąć. To jeden z najważniejszych elementów profilaktyki wielu chorób, w tym wątroby.
Gdy wątroba potrzebuje wsparcia, z pomocą przychodzą grejpfruty. Swoją szczególną moc zawdzięczają naringinie. To dzięki temu przeciwutleniaczowi, pomogą zniwelować szkodliwe skutki picia alkoholu.
Tym samym chronią przed jej stłuszczeniem, które może prowadzić do nieodwracalnych uszkodzeń i marskości.
2. Przeciwutleniacz z grejpfrutów hamuje stłuszczenie
Badania chińskich naukowców opublikowane w National Library of Medicine wykazały, że zawarta w grejpfrutach naringina zmniejsza alkoholowe stłuszczenie wątroby.
Badania były co prawda prowadzone na rybach a konkretnie na daniu pręgowanym (był poddany działaniu dwuprocentowego etanolu przez 32 godziny), a nie na ludziach, ale ich wyniki są bardzo ciekawe.
Naukowcy zauważyli, że naringina może hamować szkodliwe skutki picia alkoholu, poprzez osłabianie akumulacji lipidów oraz zmniejszanie stresu oksydacyjnego.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl