Potas w organizmie
Potas jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pełni istotną rolę w skurczu mięśni, w przewodnictwie nerwowym. Ponadto warunkuje właściwe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Niedobór potasu jest jedną z przyczyn nadciśnienia tętniczego.
Zobacz film: "Badania krwi - potas"
1. Rola potasu w ustroju
Potas jest makroelementem warunkującym prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Przede wszystkim wpływa na prawidłowe działanie układu krążenia, gdyż normalizuje rytm pracy serca, stabilizuje ciśnienie krwi, a także reguluje pracę układu krwionośnego oraz tempo bicia serca. Potas uczestniczy w skurczu mięśni i przewodnictwie nerwowym, ma wpływ na przemianę materii. Reguluje gospodarkę wodną organizmu, zapobiegając występowaniu obrzęków oraz wpływa na równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Niedobór potasu we krwi, czyli hipokaliemia, jest zazwyczaj spowodowany nadmiernym wydaleniem tego pierwiastka podczas wymiotów, biegunek oraz chorób nerek i rozległych oparzeń. Niedobór potasu może również występować podczas zażywania preparatów farmaceutycznych (wyciągu z lukrecji, kortyzolu, tetracyklin).
Do objawów niedoboru potasu należą:
- spadek siły mięśniowej i napięcia mięśni szkieletowych,
- zaburzenia pracy mięśnia sercowego (migotanie komór, częstoskurcz, arytmia),
- osłabienie mięśni gładkich jelit, powodując zaparcia, niedrożność,
- nadpobudliwość nerwowa,
- zatrzymanie moczu,
- śpiączka,
- obrzęki kończyn.
Niedobór potasu występuje głównie u osób spożywających wysoko przetworzone, konserwowane produkty, które zawierają zbyt dużo sodu. Niedobór potasu w diecie jest jednym z czynników ryzyka występowania nadciśnienia.
2. Potas w diecie
Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi ok. 2,5 g. Wraz ze wzrostem zawartości sodu w diecie, wzrasta zapotrzebowanie na potas. Najlepsze źródło potasu w diecie stanowią: pomidory, ziemniaki, orzechy, pietruszka, warzywa strączkowe (soja, fasola), kasza gryczana oraz banany, suszone śliwki i morela.
Produkt | Zawartość potasu w mg/100 g | Produkt | Zawartość potasu w mg/100 g |
---|---|---|---|
Mleko 3,2% | 139 | Fasola biała, suche nasiona | 1188 |
Ser żółty | 119 | Marchew | 282 |
Kurczak, tuszka | 305 | Ziemniaki | 443 |
Dorsz świeży | 356 | Banan | 395 |
Pieczywo pszenne | 137 | Śliwki suszone | 804 |
Ryż biały | 111 | Czekolada mleczna | 607 |
Organizm potrzebuje regularnego dostarczania potasu z pożywieniem. Jego niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, co jest niezwykle niebezpieczne w okresie ciąży dla rozwijającego się płodu.