Potrawka z kurczaka i cykorii
Ciekawym składnikiem tego przepisu na kurczaka jest cykoria. To małe i niepozorne warzywo zawiera mangan, stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii. Jest niskokaloryczne, ale sycące. Ponadto zawiera witaminy A, B i C.
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 posiekana cebula,
- 2 łyżki posiekanego tymianku,
- 1 łyżka rozmarynu,
- 1 łyżeczka skórki cytrynowej,
- czarny pieprz,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka soku cytrynowego,
- sól,
- cykoria.
Przygotowanie:
Potnij pierś z kurczaka na szersze paski. Oliwę, cebulę, zioła, skórkę cytrynową i pieprz połącz w marynatę i natrzyj nią mięso. Odłóż na kilka godzin, po czym usmaż na głębokim oleju. Z jogurtu, majonezu, miodu i soku zrób polewę, którą wykorzystasz przy podaniu mięsa. Umyj cykorię i potnij ją w paski. Wrzuć do miski razem z mięsem i polej wszystko sosem.
Komentarz:
Cykoria ceniona jest za swój wszechstronny korzystny wpływ na zdrowie i urodę człowieka. Wspomaga odbudowę skóry i leczenie trądziku oraz łuszczycy! Z pewnością jest to kilka ważnych powodów, aby sięgnąć po ten pyszny przepis!
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 301,2 kcal |
Białka | 33,2 g |
Tłuszcze | 16,1 g |
Cholesterol | 91,1 mg |
Węglowodany | 6,2 g |
Błonnik | 0,5 g |
Witamina C | 10,0 mg |
Witamina A | 58,7 µg |