Powody, dla których warto jeść galaretkę
1 z 6Galaretka - smak dzieciństwa
Kolorowe galaretki najczęściej kojarzą nam się z dzieciństwem. Rodzice kupowali je, wybierając w ten sposób "mniejsze zło". Tego typu deser to od lat świetna alternatywa dla ciast i słodkich lodów, często pojawiający się na stole po niedzielnym obiedzie. Jeśli galaretkę przygotujemy samodzielnie, na bazie soku i domowego syropu, możemy mieć pewność, że deser będzie zarówno smaczny, jak i zdrowy.
Warto wrócić do tego zwyczaju. Galaretka bez sztucznych barwników i dodatku cukru to produkt zawierający wiele cennych substancji odżywczych. Głównie chodzi tutaj o żelatynę, którą produkuje się ze skóry i kości zwierzęcych. Właśnie dlatego galaretka jest bogata w kolagen, witaminy, składniki mineralne oraz aminokwasy. Z jej zalet korzystano już wiele wieków temu.
Dlaczego jeszcze warto jeść galaretkę?
Na kolejnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz również: Niewłaściwie przygotowany może być trujący. Jak oczyścić ryż z arsenu?