Dlaczego warto jeść jajka?
Mimo że jeszcze nie tak dawno o jajkach nie mówiło się dobrze ze względu na fakt, że mogły podnosić poziom cholesterolu, to nie warto z nich w całości rezygnować. Zawierają małą ilość tłuszczu, ale dużo białka. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie maksymalnie 10 jaj tygodniowo.
Zawierają jedynie 77 kcal/100 g. Pomagają w odchudzaniu, bo są bardzo sycące. Eksperci zalecają jak najczęściej jeść jajka gotowane na miękko, bo w takiej postaci posiadają najlepiej przyswajane wartości odżywcze.
Zobacz też: Jajka zmniejszają ryzyko kłopotów ze wzrostem
Poprawiają wzrok
Jedzenie jajek wpływa pozytywnie na wzrok.
Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę oraz przeciwutleniacz, który chroni komórki oka i zmniejsza ryzyko zaćmy. Częste jedzenie tego produktu zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.
Luteina chroni przed promieniowaniem słonecznym i poprawia wzrok. Cholina zawarta w jajkach to budulec neuronów i komórek glejowych w mózgu.
Ponadto jaja zawierają dużo witamin z grupy B i witaminę A. W jajkach jest także wapń, fosfor żelazo i magnez.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść jajka? Rozmowa z dietetykiem
Po jajkach lepiej się myśli
Są dobre dla mózgu, ponieważ rozwijają zdolności poznawcze. Zawarta w jajkach cholina wspiera pamięć, koncentrację i reguluje pracę układu nerwowego.
Dlatego też rodzice powinni włączyć jajka do menu swoich pociech. Sami także powinni z nich korzystać, zwłaszcza gdy pracują umysłowo lub często przesiadują przed ekranem telewizora lub komputera.
Idealne dla sportowców
Mają działanie pobudzające, dlatego jeżeli uprawiasz jakiś sport, to staraj się jak najczęściej włączać je do swojej diety.
Dzięki zawartym w nim białku, możliwe jest ustabilizowanie poziomu cukru we krwi. Dzięki czemu nie pojawią się napady głodu i prawidłowo budują się mięśnie.
Dlatego dobrze jeść je w szczególności na śniadanie. Dadzą nam energię na cały dzień.
Zobacz też: Ile kalorii ma jajko?
Na stany zapalne i odporność
Jajka wspierają układ odpornościowy, ponadto stymulują produkcję kolagenu, przez co poprawiają funkcjonowanie stawów. Ich zadaniem jest wzmacniać mięśnie i dostarczać odpowiednie ilości białka.
Ponadto wzmacniają kości i zęby, bo są bogate w witaminę D. Przez zawartość wapnia, zapobiegają utracie gęstości tkanki kostnej.
Zobacz też:Czy istnieje różnica między jajkami białymi i brązowymi?