Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (869 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Powszechnie dodawane do żywności. Bardziej szkodliwe niż syrop glukozowo-fruktozowy

Avatar placeholder
27.06.2023 17:32
Unikaj jak ognia. Te dodatki do żywności i napojów są gorsze niż syrop kukurydziany
Unikaj jak ognia. Te dodatki do żywności i napojów są gorsze niż syrop kukurydziany (Getty Images)

Dużo mówi się o syropie kukurydzianym z wysoką zawartością fruktozy (HFCS) ze względu na jego szkodliwość dla zdrowia. Tego składnika w naszej żywności nie brakuje, ale okazuje się, że jest wiele innych dodatków, których lepiej unikać w trosce o dobre samopoczucie.

spis treści

1. Dodatki w żywności gorsze od syropu kukurydzianego

HFCS jest powszechnym środkiem słodzącym, którego nie brakuje w naszej żywności. Badania sugerują, że ten składnik może przyczynić się do rozregulowania metabolizmu i glukozy, a także doprowadzić do otyłości.

Ten składnik nie jest jednak jedynym, którego powinniśmy unikać w celu ograniczenia szkód dla zdrowia. Wątpliwej jakości dodatki przyjmują różną formę – od barwników przez słodziki, na olejach kończąc. Na jakie substancje należy uważać?

Częściowo uwodornione tłuszcze roślinne, czy też tłuszcze trans, prowadzą do wielu chorób sercowo-naczyniowych. Lepiej omijać je szerokim łukiem, bo organizm nie potrzebuje ich w ogóle. Producenci dodają je jako tanią alternatywę masła, która poprawia smak i konsystencję oraz wydłuża okres przydatności żywności.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Azotanu sodu również lepiej unikać. E251 jest powszechnym środkiem konserwującym do mięsa i choć uważany jest za bezpieczny do spożycia, został powiązany ze zwiększonym ryzykiem rozwoju raka.

Połączenie sodu i fosforanu jest stosowane jako dodatek do żywności o wielu funkcjach. Fosforan sodu utrzymuje wilgoć w produktach mięsnych, służy jako środek spulchniający w ciastach i jest środkiem emulgującym w serach topionych. Badania powiązały go z uszkodzeniem naczyń w przypadku nadmiernego spożycia.

Warto zwracać uwagę na skład kupowanych produktów
Warto zwracać uwagę na skład kupowanych produktów (Getty)

2. Lista dłuższa, niż ci się wydaje

Kolejny na liście znajduje się aspartam. Jest 180-200 razy słodszy od zwykłego cukru, a znajdziemy go w masie "dietetycznych" produktów w tym np. napojach typu light. Nadmierne stosowanie słodzika może prowadzić do cukrzycy, zmian w mikroflorze jelitowej, a także powodować zaburzenia nastroju.

W napojach gazowanych i słodyczach niekiedy możemy znaleźć karmel amoniakalno-siarczanowy. Substancje powstające podczas procesu produkcji zostały powiązane ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia wielu nowotworów.

Tert-butylohydrochinon, czyi TBHQ (E319), to kolejny dodatek używany do konserwowania żywności. Badania wykazały, że przyczynia się do zaburzeń pracy tarczycy, obniża odporność, zwiększa ryzyko nowotworów oraz powoduje alergie pokarmowe.

W trosce o zdrowie lepiej unikać środków, które zawierają bromowany olej roślinny. Choć w żywności znajduje się coraz rzadziej, niektórzy producenci wciąż stosują go jako emulgator lub środek zmętniający. Składnik może powodować uszkodzenia serca oraz zmiany w wątrobie.

Na koniec warto wspomnieć o mniej znanym galusanie propylu. Badania sugerują, że ten składnik może zaburzać funkcjonowanie układu hormonalnego i być czynnikiem rakotwórczym. E310 jest powszechnym środkiem konserwującym.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze