2 z 8Właściwości lecznicze owoców poziomki
Owoce poziomki pospolitej są cenione ze względu na swoje właściwości lecznicze. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wspomagają naturalną odporność organizmu i pomagają zwalczać infekcje.
Zawierają dużo potasu, więc mogą być stosowane m.in. w nadciśnieniu tętniczym, anemii czy krwawieniach macicznych, ponieważ usprawniają pracę układu krwionośnego. Hamują także wchłanianie złego cholesterolu LDL, który może zatykać naczynia krwionośne.
Mają właściwości moczopędne.
Zawarte w nich antyoksydanty zwalczają wolne rodniki, które przyśpieszają proces starzenia oraz hamują namnażanie się komórek nowotworowych. Z kolei garbniki wykazują właściwości ściągające, zapobiegają biegunkom, działają przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie. Wspomagają usuwanie toksyn z organizmu.
W owocach poziomki znajdziemy też pektyny, które działają jak "miotełka" w naszym przewodzie pokarmowym.
Zawarty w nich kwas salicylowy rozpuszcza kamień nazębny i przeciwdziała chorobom dziąseł i przyzębia.