Poziomka - niedoceniona krewna truskawki
1 z 8Poziomka - co warto o niej wiedzieć?
Poziomka pospolita (Fragaria vesca), nazywana także zwyczajną, jadalną lub czerwoną jagodą, rośnie w całej strefie klimatu umiarkowanego. Najczęściej możemy ją spotkać na obrzeżach lasów iglastych i liściastych, na polanach, porębach oraz w zaroślach.
Osiąga wysokość od 10 do 25 centymetrów. Pod ziemią wytwarza poziome, krótkie kłącze i niezbyt głęboko sięgające korzonki. Ma drobne, białe kwiaty i ząbkowane liście na długich ogonkach. Jej owoce są okrągłe lub owalne, najczęściej czerwone, choć zdarzają się też żółte i białawe. Pojawiają się w czerwcu oraz lipcu. Mają charakterystyczny, słodkawy zapach i smak.
Oprócz dzikich gatunków, wyróżniamy również ogrodowe. Należy jednak pamiętać, że owoce i liście poziomek z przydomowego ogródka lub balkonu wykazują słabsze właściwości lecznicze, niż te dziko rosnące.